Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Tove Nyhus og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Erna Solberg og Finn Martin Vallersnes, fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, fra Senterpartiet, Janne Sjelmo Nordås, og fra Venstre, Anne Margrethe Larsen, viser til at de overordnede mål for svalbardpolitikken ligger fast, slik det ble nedfelt i Stortingets vedtak ved behandlingen av Innst. S. nr. 196 (1999-2000), jf. St.meld. nr. 9 (1999-2000).

Komiteen har merket seg at en arbeidsgruppe vurderer skattesystemet på Svalbard, og at arbeidet skal ferdigstilles i 2007. Komiteen merker seg videre at det som en foreløpig ordning innføres et fradrag i skatt på inntil 7 200 kroner for alle som er skattemessig bosatt på Svalbard i mer enn 12 måneder, og at det innføres et eget svalbardtillegg i barnetrygden.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, mener dette skattefradraget bidrar til å opprettholde et robust norsk familiesamfunn i Longyearbyen.

Komiteen viser til at det er gjennomført betydelige investeringer gjennom etablering av Forskningsparken i Longyearbyen og utbygging av infrastruktur for forsk­ning i Ny-Ålesund. Komiteen vil understreke viktigheten av god koordinering og samhandling mellom utdannings- og forskningsmiljøene på Svalbard, slik at Svalbard kan være en unik arena for internasjonalt utdannings- og forskningssamarbeid i nordområdene.

Komiteen viser til den store internasjonale satsingen på polarforskning i forbindelse med Det internasjonale Polaråret (IPY) og sier seg tilfreds med at Regjeringen foreslår å bevilge 80 mill. kroner til dette arbeidet i 2007. Komiteen understreker betydningen av kunnskapsutvikling for å kunne møte klimaendringer og legge til rette for en langsiktig forvaltning av nordområdene.

Komiteen viser til at ansvaret for styring og drift av Longyearbyen skole fra 1. januar 2007 skal overføres til Longyearbyen lokalstyre. Med dette er en viktig brikke i lokalsamfunnet i Longyearbyen overført til lokalstyret i tråd med intensjonene.

Komiteen sier seg videre tilfreds med at Svalbard Museum nå er etablert i Svalbard Forskningspark, og at Svalbard Museum gjennom en bevilgning på 1 mill. kroner for 2007 er innlemmet i det nasjonale museumsnettverket.

Komiteen har merket seg at det er behov for en ny reservekraftkilde i Longyearbyen, og legger til grunn at lokalstyret i 2007 starter arbeidet med å sikre innbyggerne reservekraft. Komiteen ser positivt på at muligheten for å utvikle miljøvennlig energitilførsel i denne sammenheng blir utredet.

Komiteen har merket seg at tapet til Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK) som følge av brann og driftsavbrudd i Svea Nord, vil bli betydelig. Komiteen har videre merket seg at forsikringsoppgjøret fortsatt er uavklart, og at styret i SNSK har kommet til at det, tross skade og økonomisk tap, er tjenlig med videre drift.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstreviser til skatteøkningen som ble vedtatt i statsbudsjettet for 2006 - en økning av skatteprosentsatsen i lønnstrekkordningen på Svalbard fra 8 til 12 pst. Disse medlemmer merker seg Regjeringens forslag i statsbudsjettet for 2007 om å innføre et eget svalbardfradrag på skatten i stedet for å tilbakeføre hele skatteøkningen fra siste budsjett. Disse medlemmermener en slik fradragsordning er unødvendig byråkratisk og foreslår i stedet å senke skatteprosentsatsen i lønnstrekkordningen på Svalbard til 8 pst. Disse medlemmerunderstreker at det er helt galt å gjøre det mindre attraktivt og mindre lønnsomt for folk å være en tid på Svalbard, gjennom å øke skatten, dersom målet er en god svalbardpolitikk som innebærer at man satser på og legger til rette for tilstedeværelse i mange ledd. Disse medlemmer mener at den byrden som økt skatt for Svalbards innbyggere innebærer, er en byrde som ikke samsvarer med en god og fremtidsrettet svalbardpolitikk. Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre har foreslått å tilbakeføre skatteøkningen over kap. 5501 Skatter på formue og inntekt post 72 Fellesskatt under ramme 23 i Budsjett-innst. S. nr. 1 (2006-2007).