Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Kap. 44 Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste

EOS-utvalget er et permanent utvalg, og medlemmene ble oppnevnt ved stortingsvedtak 26. mars 1996, jf. Innst. S. nr. 157 (1995-96). Utvalget har 7 medlemmer medregnet leder og nestleder, som alle er valgt for 3 eller 5 år. I budsjettproposisjonen for 1996 er det redegjort nærmere for opprettelsen av utvalget.

EOS-utvalget skal kontrollere både den sivile overvåkingstjenesten, den militære etterretningstjenesten og sikkerhetstjenesten (EOS-tjenestene). Utvalgets oppgaver er å føre regelmessig tilsyn med den virksomhet som tjenestene utfører, undersøke alle klager og av eget tiltak ta opp alle saker og forhold som det ut fra formålet finner riktig å behandle. Hovedformålet er å ivareta den enkeltes rettssikkerhet. Det skal avgis årlig melding til Stortinget om utvalgets virksomhet og ellers gis innberetning ved behov.

Utvalget har kontorplass i lokaler som Stortinget disponerer. Fellestjenester, tekniske tjenester, regnskapsføring m.v. blir utført av Stortingets administrative apparat.

EOS-utvalget har i 1997 gjennomført 23 inspeksjoner av ulike etater og avdelinger. Utvalget har avholdt 17 interne arbeidsmøter og foretatt to inspeksjonsreiser. Det er i løpet av året innkommet 58 klagesaker til utvalget, og det er avsluttet 89 klagesaker. Det er opprettet 18 saker på grunnlag av forhold utvalget har tatt opp av eget tiltak.

Utvalget har i 1997 utført sine lov- og instruksfestede oppgaver. Nærmere opplysninger om virksomheten er gitt i utvalgets årsmelding for 1997, Dokument nr. 16 (1997-98).

Post 01 Diettutgifter dekker godtgjørelse for utvalgets medlemmer, én kontormedarbeider og honorar til sakkyndige og andre. Sekretariatslederen er fra og med 1997 tilknyttet Sivilombudsmannens organisasjon, og lønnsutgiftene dekkes under kap 43. Posten dekker videre kontorutgifter, reiseutgifter for utvalgets medlemmer og sekretariat, lokalleie m.v.

Komiteen har merket seg at budsjettforslaget for EOS-utvalget er ioverensstemmelse med Presidentskapets opprinnelig forslag.

Komiteen har for øvrig ingen merknader og slutter seg til budsjettforslaget.