Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 4

Brev til finanskomiteen fra Finans- og tolldepartementet, datert 14. november 1997:

ST.PRP. NR. 1 (1997-1998) SKATTE, AVGIFTS- OG TOLLVEDTAK - PRODUKTAVGIFTEN I FISKE OG FANGST

       Ordningen for produktavgift i fiske- og fangstnæringen er at den erstatter bl.a. de næringsdrivendes trygdeavgift utover mellomsatsen for lønn m.v. Denne mellomsatsen har i mange år vært 7,8 % og det årlige produktavgiftsvedtaket har inneholdt en henvisning til denne konkrete saken. Det samme gjelder utkastet til produktavgiftsvedtak for 1998 i St.prp. nr. 1 (1997-1998) Skatte-, avgifts- og tollvedtak side 94.

       I St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 3 (1997-1998) har Regjeringen foreslått å øke mellomsatsen for lønn mv til 8,2 % for 1998. Fordi produktavgiften er forutsatt å skulle være uendret for 1998, ble det ikke samtidig fremmet forslag til endret utforming av produktavgiftsvedtaket i St.prp. nr. 1. Forslaget om en økt mellomsats på 8,2 % vil uten videre gjelde også lønns- og næringsinntekter i fiske og fangst.

       Det synes mest korrekt at teksten i produktavgiftsvedtaket tilpasses det nivå for mellomsatsen som vedtas. En nøytral utforming av produktavgiftsvedtaket på dette punkt vil være følgende (vedtakets avsnitt I pkt):

       I 1998 skal følgende avgifter til folketrygden dekkes ved en produktavgift på førstehåndsomsetningen av fisk, hval og sel og produkter av disse:

1. Trygdeavgift over satsen for lønnsinntekt mv etter folketrygdloven § 23-3 annet ledd nr 2, av pensjonsgivende inntekt fra fiske, hval- og selfangst i inntektsåret.

       Jeg ber om at en slik justering overveies i finanskomiteens utkast til produktavgiftsvedtak for 1998.