Søk

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP) og ASEANs interparlamentariske forsamling (AIPA) for 2023

Stortingets delegasjon til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP) og ASEANs interparlamentariske forsamling (AIPA) for valgperioden 2021–2025 består av:

Medlemmer

Varamedlemmer

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), leder

Sverre Myrli (A)

Erna Solberg (H), nestleder

Helge André Njåstad (FrP)

Truls Vasvik (A)*

Grete Wold (SV)

* Vasvik fungerte som statssekretær for Helse- og omsorgsdepartementet fra 22. mai til 12. oktober 2023.

Generelt

Stortinget opprettet 18. juni 2015 en fast delegasjon til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP). Delegasjonens arbeidsområde ble 19. november 2020 utvidet til å omfatte ASEANs interparlamentariske forsamling (AIPA) etter at Stortinget ble tatt opp som fast observatør i september samme år.

ASEP er et parlamentarisk forum som speiler det såkalte ASEM-samarbeidet. ASEM (Asia-Europe Meeting) er en dialog på regjeringsnivå mellom Europa og Asia om politiske, økonomiske og kulturelle spørsmål. Det ble etablert i 1996 av EU, ASEAN1, Kina, Japan og Sør-Korea. Siden 1996 har samarbeidet blitt betraktelig utvidet, og det har nå 52 medlemmer. Norge ble tatt opp som medlem av ASEM i 2012, og som en direkte konsekvens av dette ble Stortinget tatt opp som medlem av ASEP i 2014. ASEP består av nasjonale parlamentarikere fra alle ASEM-landene og fra Europaparlamentet. Europa og Asia bytter på å være vertskap for ASEP-møtene, som finner sted annethvert år. Deltakelse i ASEP er en god plattform for parlamentarisk kontakt med asiatiske land, og for å følge utviklingen i Asia i en tid hvor denne regionen er av økende betydning for Norge.

AIPA er en interparlamentarisk forsamling bestående av nasjonale parlamenter i de ti ASEAN-landene i Sørøst-Asia og nasjonale parlamenter i en rekke observatørland i Asia, Stillehavet og Europa. Norske myndigheter inngikk i 2015 i et formelt partnerskap med ASEAN på et bredt spekter av samarbeidsområder. Stortinget har hvert år fra og med 2018 deltatt som gjest på AIPAs årlige generalforsamlinger, og jobbet strukturert med å etablere tettere relasjoner til ASEAN-landene.

ASEP/AIPA-delegasjonen er den minste faste delegasjonen Stortinget har. Både faste medlemmer og varamedlemmer deltar aktivt i arbeidet. Det er relativt få faste møter, og delegasjonen har derfor et handlingsrom til selv å ta initiativ til, og delta på aktiviteter relatert til, samarbeid med asiatiske land.

1. ASEANs medlemsland er Brunei, Filippinene, Indonesia, Kambodsja, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailand og Vietnam.

Hovedsaker i 2023

Geopolitisk rivalisering, krig i Ukraina og Midtøsten og behov for grønn omstilling gjør det viktigere enn noen gang å søke tettere relasjoner med likesinnede land i Asia. Det er også avgjørende å ha en strategisk forståelse av regionens utvikling og de ulike landenes interesser i forhold til Norge, Europa og NATO.

ASEAN-landene er i denne sammenheng av stor betydning for Norge, som det raskest voksende markedet i verden og som viktige handelspartnere for Norge. I tillegg er regionen preget av geopolitiske spenninger, særlig rivaliseringen mellom Kina og USA. Det er derfor både betydningsfullt og positivt at ASEAN fremmer multilateralisme, diplomati og fred og forsoning som de viktigste løsningene på de globale krisene vi står overfor. Med felles interesser knyttet til en regelstyrt verdensorden, er ASEAN en stadig viktigere samarbeidspartner for Norge.

Delegasjonen gjennomførte i mai et arbeidsbesøk til Brussel. EUs geopolitiske strategi overfor Asia generelt, og Kina spesielt, var et overordnet tema for møtene. Formålet var å få innsikt i EUs analyser, politiske og juridiske verktøy på dette feltet, særlig når det gjelder økonomisk sikkerhet i forbindelse med investeringer og tilgang til kritiske råvarer.

Delegasjonen skulle etter planen ha deltatt på ASEPs 11. sesjon, som skulle ha funnet sted i Europaparlamentet våren 2023. Møtet ble imidlertid avlyst på grunn av krigen i Ukraina. På regjeringssiden har ASEM-samarbeidet ligget brakk det siste året fordi Russland, som også er medlem, har brukt forumet til å spre krigspropaganda. Man har fra europeisk side ikke ønsket å tilrettelegge for dette gjennom å være vertskap for møter som Russland også må inviteres til. Europaparlamentet har valgt å legge seg på samme linje som EUs utenrikstjeneste.

I august 2023 deltok Stortingets delegasjon som observatører på AIPAs 44. generalforsamling i Indonesia. Delegasjonen benyttet anledningen til bilateral dialog med flere av ASEANs medlemsland og andre observatørland. Det ble også arrangert et eget sidearrangement om likestilling med indonesiske organisasjoner, og møter om grønn omstilling og bærekraft med ulike næringslivsaktører.

I løpet av 2023 møtte delegasjonen også ambassadører og delegasjoner fra Sør-Korea, Japan, India, Kina og Indonesia. Delegasjonen hadde også møter med politisk ledelse i UD.

Delegasjonens planer for 2024

ASEP/AIPA-delegasjonen vil i 2024 videreutvikle sitt samarbeid med ulike asiatiske land og med ASEAN spesielt, og fortsette den gode dialogen med de relevante ambassadene i Oslo.

Delegasjonen vil i februar avlegge et arbeidsbesøk til India. Formålet er å få en dypere forståelse av Indias innenrikspolitiske utvikling og geopolitiske betydning. Verdens mest folkerike demokrati har de siste årene gjennomgått politiske endringer som har satt nettopp demokratiet under press. Samtidig har landets geopolitiske betydning økt i takt med rivaliseringen mellom USA og Kina. India er i kraft av sin store befolkning, voksende økonomi og økende militære kapasitet en betydelig maktfaktor, og en viktig aktør i det globale geopolitiske spillet. Som en av de største nasjonene i «det globale sør» er landet også en viktig stemme i utviklingen av global politikk innen økonomi og klima. I forkant av reisen vil delegasjonen arrangere et internt seminar på Stortinget med relevante fagpersoner.

AIPA-sesjonen i 2024 vil finne sted i Laos. Dette blir en god anledning til å følge opp mye av arbeidet som ble gjort under AIPA-sesjonen i Indonesia i 2023. I tillegg vil det være naturlig å legge opp til bilaterale møter med ASEAN-landene og andre relevante observatørland. I forkant eller etterkant av sesjonen ønsker delegasjonen også å legge inn et besøk i Vietnam, der næringsliv og grønt industrisamarbeid vil bli et hovedtema. Både i ASEAN/AIPA-sammenheng og i bilaterale møter i Vietnam vil multilateralt samarbeid, respekt for folkeretten og FNs bærekraftsmål stå sentralt.

Delegasjonen vil fortsette å ta imot besøk fra asiatiske parlament og ambassader, og følge den politiske utviklingen i regionen gjennom fagseminarer, møter med politisk ledelse i UD og andre aktiviteter.

Oslo, den 23. januar 2024

Åslaug Sem-Jacobsen

delegasjonsleder