9. Utvalgets eksterne relasjoner og administrative forhold
9.1 Utvalgets eksterne relasjoner
EOS-utvalget har i 2016 hatt utstrakt kontakt med relevante eksterne miljøer. Dette inkluderer blant annet andre staters kontrollorganer, forskningsmiljøer i inn- og utland og nasjonale kontrollinstanser. Det er viktig for utvalget å ha åpenhet om sitt arbeid.
Utvalget arrangerte i 2016 sitt 20-årsjubileum. Jubileet ble markert over to dager og skapte en god anledning til å nå ut til eksterne aktører og miljøer, reflektere over utviklingen som har gått, og til å se fremover. Utvalget arrangerte en vitenskapelig konferanse på engelsk og et jubileumsseminar. Den vitenskapelige konferansedagen hadde bred internasjonal deltakelse og danner grunnlaget for et pågående prosjekt om hvordan kontroll med hemmelige tjenester påvirkes av utviklingstendenser i internasjonal politikk. Dette er et prosjekt der også det juridiske forskningsmiljøet ved Durham University i England bidrar. Jubileumsseminaret var viet et norsk publikum. Her ønsket utvalget representanter fra Stortinget, regjeringen og EOS-tjenestene velkommen, samtidig som også nordiske kolleger, forskere og andre representanter for sivilsamfunnet var representert. EOS-utvalget ønsket med seminaret å markere gjennomføringen av 20 år med demokratisk kontroll med de hemmelige tjenestene i Norge.
EOS-utvalget får stadig henvendelser fra representanter fra inn- og utland som ønsker å lære mer om kontrollen med EOS-tjenestene i Norge. I tillegg tar utvalget og dets sekretariat selv initiativ overfor eksterne andre aktører og miljøer, og søker å utvikle sine kunnskaper og sin kontrollmetodikk.
Utvalget og sekretariatet har i 2016 deltatt på og arrangert en del møter, besøk og konferanser mv. En oversikt over dette gis i vedlegg 2.
9.2 Administrative forhold
Utvalgets utgifter i 2016 har vært på kr 14 764 958 mot budsjett, inkludert overførte midler, på kr 14 950 000. Ubrukt bevilgning er søkt overført til budsjettet for 2017. Som omtalt i forrige årsmelding har utvalget behov for å flytte til større og sikrere lokaler. Utvalget jobber videre med å identifisere krav til tilfredsstillende lokaler. Stortinget holdes orientert om saken. Det er medgått mye tid i 2016 til planlegging av nye lokaler, og det vil fortsette i 2017. Utvalget forventer at det i 2017 vil påløpe større kostnader til prosjekteringen. Det er fortsatt behov for å utvide sekretariatet med flere ansatte. Utvalget kommer tilbake til dette i forbindelse med budsjettprosessen for 2018.
Utvalget konstaterer at NSM fortsatt bruker uforholdsmessig lang tid på å sikkerhetsklarere ansatte i utvalgets sekretariat. Når nyansatte ikke er sikkerhetsklarert ved tiltredelse, kan utvalget ikke nyttiggjøre seg av dem, samtidig som det utbetales lønn. Dette går ut over utvalgets kontroll, og skaper etter utvalgets syn en meget spesiell situasjon.