Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

9. EKSTERNE RELASJONER OG ADMINISTRATIVE FORHOLD

EOS-utvalget har kontakt med relevante eksterne miljøer. Den eksterne kontakten er både rettet mot andre lands kontrollmyndigheter, forskningsmiljøer i inn- og utland, andre nasjonale kontrollinstanser, samt media og samfunnet for øvrig. Utvalget ønsker åpenhet om sitt arbeid.

Endringer i det internasjonale trusselbildet medfører stadig økende internasjonalisering av tjenestenes arbeid. Det økte internasjonale samarbeidet mellom tjenestene gir kontrollmyndighetene nye utfordringer. EOS-utvalget følger med på denne utviklingen, og jobber for å bedre samarbeidet med andre lands kontrollmyndigheter, blant annet gjennom å utveksle erfaringer og gjennomføre gjensidige besøk. Det er nyttig å ha kontakt med kontrollutvalg i andre land, da utveksling av erfaringer om faglige og organisatoriske problemstillinger stimulerer til nytenking og forbedring av utvalgets arbeidsmetoder.

Utvalget ønsker også selv å dele sine egne erfaringer for å kunne bidra til kompetansehevning og institusjonsutvikling i andre land. Dette gjelder i møte med «unge demokratier», samt i møte med etablerte demokratiske stater. Det kan i denne sammenheng trekkes frem hvordan utvalget og sekretariatet i året som har gått blant annet har vært i kontakt med parlamentarikere og kontrollmyndigheter fra Kaukasus, Vest-Balkan, Ukraina,Tyskland, Østerrike, Sverige, Nederland og Sveits. Utvalget har videre deltatt på møter i Europaparlamentet hvor økt samarbeid mellom kontrollorganene i Europa har stått på dagsordenen. Utvalget har også møtt Europarådets kommisjonær for menneskerettigheter og kommet med innspill til rapporten om demokratisk og effektiv kontroll med europeiske sikkerhetstjenester, samt engasjert seg i relevant forskningssamarbeid som kan styrke den demokratiske kontrollen med hemmelige tjenester også utenfor Norges grenser.

Representanter fra utvalget og sekretariatet har i 2015 deltatt på en rekke ulike arrangementer. Som deltakere i debatter og seminarer, eller som vertskap for besøk fra utlandet, har utvalget søkt å være åpne og aktive i spørsmål knyttet til kontroll med hemmelige tjenester. En oversikt over ekstern kontakt gis i vedlegg 2.

Utvalgets utgifter i 2015 har vært på kr 12 499 000 mot budsjett, inkludert overførte midler, på kr 13 506 000. Ubrukt bevilgning er søkt overført til budsjettet for 2016. Mindreforbruket skyldes i hovedsak at det tok lengre tid å besette to av de tre nyopprettede stillingene enn antatt, og refusjoner fra Nav for to kortvarige permisjoner der det ikke har vært benyttet vikariater.

Utvalgets sekretariat benytter nå alle kontorene i utvalgets lokaler. Det er behov for å flytte til større lokaler. Det antas også at det vil være aktuelt å utvide sekretariatet med flere ansatte. Utvalget er i gang med å identifisere hvilke krav som skal settes til nye lokaler, og vil ta kontakt med Stortinget om dette i første halvår 2016. Denne henvendelsen vil også omfatte eventuelle behov for oppfølging av Evalueringsutvalgets rapport.Dokument 16 (2015-2016) Rapport til Stortinget fra Evalueringsutvalget for Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget).