Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

9. Det parlamentariske østersjøsamarbeidet

Formålet med det parlamentariske østersjøsamarbeidet er å fremme den parlamentariske dialogen i Østersjøregionen, samt påvirke regjeringene i utviklingen av østersjøsamarbeidet. Den første parlamentariske østersjøkonferansen ble holdt i 1991. Til den årlige konferansen blir 11 nasjonale parlament, 11 regionale parlament og fem internasjonale organisasjoner, samt en rekke NGO-er invitert.

For å forberede og følge opp den årlige konferansen er det etablert en fast parlamentarikerkomité. I 2015–16 har stortingsrepresentant Per Rune Henriksen vært norsk medlem av komiteen.

Den 25. parlamentariske østersjøkonferansen ble avholdt i Riga, Latvia 29.-30. august 2016. Fra Stortinget deltok Sonja Mandt (A) og Heidi Nordby Lunde (H). Dessuten deltok Jorodd Asphjell (A) som representant for Nordisk råd.

Hovedtemaene for konferansen var rapportering og diskusjon om regjeringenes samarbeid i Østersjørådet og hvordan man kan bedre overgangen mellom utdanning og arbeidsmarked. Sonja Mandt er oppnevnt rapportør på kulturområdet, og ga en første rapport om østersjøområdets kultur arv, med særlig vekt på kystkultur.

Konferansens vedtok enstemmig et sluttdokument (Vedlegg 2).