Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til EFTA-parlamentarikerkomiteene og Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen for 2014 og 2015

Stortingets delegasjon til EFTA-parlamentarikerkomiteene og Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen for valgperioden 2013–2017 er:

Medlemmer

Varamedlemmer

Svein Roald Hansen (A), leder

Irene Johansen (A)

Gunnar Gundersen (H), nestleder

Fredric Holen Bjørdal (A)

Marianne Aasen (A)

Jette F. Christensen (A)

Nikolai Astrup (H)

Elin Rodum Agdestein (H)

Jørund Rytman (FrP)

Ove Bernt Trellevik (H)

Geir Sigbjørn Toskedal (KrF)

Hans Andreas Limi (FrP)

Harald T. Nesvik/Tor André Johnsen (FrP)

Liv Signe Navarsete (Sp)

Sveinung Rotevatn (V)

Heikki Eidsvoll Holmås (SV)

Delegasjonen utgjør en sentral del av Stortingets europaarbeid. Representantene er medlemmer av Stortingets europautvalg, og med et utvidet antall varemedlemmer (10 representanter fra ulike komiteer) bidrar delegasjonen med relevant informasjon fra Stortingets komiteer inn i EFTA/EØS-komiteenes arbeid, og ikke minst fra EØS/EFTA-komiteene tilbake til komiteene på Stortinget og til Europautvalget. Delegasjonen benyttet i 2014 og 2015 aktivt ulike møteplasser og muligheter for kontakt med europaparlamentarikere med hensyn til aktuelle EU- og EØS-saker.

Dette er i samsvar med målet om en aktiv politikk overfor EU som et enstemmig storting gikk inn for i Innst. S. nr. 115 (2006–2007) Om gjennomføringen av europapolitikken. Delegasjonen bestreber seg på å skaffe bred informasjon om aktuelle saker og tidlig involvering, og inkluderer blant annet halvårlige redegjørelser og debatter om EU/EØS, økt involvering av de faste komiteene i EU-spørsmål, og Stortingets studieopphold for representanter i Brussel som ble holdt for første og andre gang i 2014 og 2015.

Formelt deltar Stortingets delegasjon i to EFTA-parlamentarikerkomiteer: «Committee of Members of Parliament of the EFTA Countries» (CMP), hvor alle fire lands parlamenter er representert (Island, Liechtenstein, Norge, Sveits); og «Committee of Members of Parliament of the EFTA States» (MPS), hvor de tre EFTA/EØS-statenes parlamenter deltar. I praksis møter CMP og MPS som én komité (EFTA-parlamentarikerkomiteen), hvor Sveits opererer som observatør i EØS-spørsmål.

EFTA-parlamentarikerkomiteens oppgave er å drøfte EFTA-samarbeidets og EØS-avtalens utvikling, samt et vidt spekter av aktuelle europa- og handelspolitiske saker. Utviklingen i de fire EFTA-landene er også viktig i de interne møtene. Komiteen virker som et konsultativt organ overfor EFTAs ministerråd. De halvårlige møtene med EFTAs ministre (fra Norge næringsministeren) utgjør derfor en viktig del av komiteens arbeid. Her diskuteres EFTAs frihandelsforhandlinger, og parlamentarikerkomiteen gir sine innspill på strategi og innhold. Komiteen møter også EØS/EFTA-ministrene (fra Norge EU/EØS-ministeren) i forbindelse med EØS-rådet hver høst. Dette styrker den parlamentariske og politiske dialogen i EØS. Videre avholdes årlige møter med EFTAs rådgivende komité for arbeidslivets parter og EFTAs komité for lokalpolitikere.

I tillegg til de faste møtene har EFTA-parlamentarikerkomiteen siden 2006 også besøkt land av relevans i frihandelssammenheng, såkalt tredjelandsbesøk. Fra norsk side deltar delegasjonsleder og nestleder.

Stortingets delegasjon deltar også i den felles EØS-parlamentarikerkomiteen («EEA Joint Parliamentary Committee») sammen med Europaparlamentet. Den skal bidra til bedre forståelse mellom Europaparlamentet og EØS/EFTA-statenes parlamenter på de områder som omfattes av EØS-avtalen. Komiteen møtes halvårlig og uttrykker seg om aktuell politikkutvikling i resolusjoner som oversendes EØS-rådet. De senere årene har komiteen på norsk initiativ også i større grad vektlagt møter med saksordførere i Europaparlamentet som kan presentere utviklingen av nye EØS-relevante lovforslag.

Et gjennomgående tema for komiteene i 2014 og 2015 var utviklingen i internasjonal handelspolitikk og dens betydning for EFTA og EØS. Oppstart av forhandlinger mellom EU og USA (TTIP), en mer geopolitisk tilnærming til handelspolitikken (mega-regionale forhandlinger), og EUs svar på dette i sin nye handelsstrategi sto sentralt. Hvordan dette vil påvirke EFTA og EØS-samarbeidet dominerte parlamentarikernes møter med ministre, sjefsforhandlere, og kolleger i Europaparlamentet. Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen vedtok i 2015 en resolusjon til EØS-rådet på «TTIP and its possible implications for the EEA EFTA States».

EFTAs frihandelsavtaler sto også på dagsordenen i 2014 og 2015, særlig i møter med EFTAs ministre. Et høyt aktivitetsnivå i de ulike forhandlingene ble reflektert i et høyere antall EFTA-parlamentarikerbesøk til tredjeland enn vanlig: ett i 2014 (Singapore og Malaysia), men hele fire i 2015 (Tyrkia, USA, Brasil, og Georgia). Besøkene ga frihandelspolitikken en viktig parlamentarisk dimensjon med hensyn til eksisterende avtaler (Singapore), nye forhandlinger (Malaysia og Georgia), oppdatering av eksisterende avtaler (Tyrkia), muligheten for nye relasjoner (Brasil/Mercosur), og en pågående handelsdialog (EFTA-USA).

For delegasjonen ble det spesielt viktig å se på betydningen av utviklingen i internasjonal handel for Norge, noe som også gjenspeilte tematikken i flere EU/EØS-debatter og europautvalgsmøter her hjemme. Delegasjonen tok i 2015 også initiativ til to handelsseminar: ett på EFTAs frihandelsavtaler og en investor-stat tvisteløsningsmekanisme (ISDS), og ett på forhandlingene om en ny avtale om handel med tjenester – TISA (Trade in Services Agreement).

Stortinget var i 2015 vertskap for et felles EØS-parlamentarikermøte i Fredrikstad. Foruten handel og TTIP sto industripolitikk (med besøk på Borregaard) og energi- og klimapolitikk sentralt. Sistnevnte har vært et gjennomgangstema i den felles EØS-parlamentarikerkomiteen siden EU utviklet en mer overordnet og felles energi- og klimapolitikk. På norsk initiativ har EØS-parlamentarikerne valgt å følge nye initiativ fra EU på dette område tett. Komiteen presenterte i 2014 og 2015 tre resolusjoner på energi og klima.

EFTA-parlamentarikerkomiteen holdt høsten 2015 en konferanse med arbeidslivets parter på utfordringene knyttet til europeisk integrasjon og betydningen av disse for EFTA. Under tittelen «The European project in turbulent times» satte de fokus på det mange opplever som økt fragmentering i det europeiske samarbeidet knyttet til en vedvarende vanskelig økonomisk situasjon, en akutt migrasjonskrise, et mer spent sikkerhetsbilde, og uavklarte relasjoner mellom EU og Storbritannia.

Den norske delegasjonen fortsatte i 2014 og 2015 også å legge vekt på tettere kontakt med kolleger i Europaparlamentet. Den holdt flere bilaterale møter med sentrale europaparlamentarikere i Strasbourg høsten 2014. Nestleder hadde i 2015 på vegne av delegasjonen møter med saksordfører og skyggesaksordførere på Europaparlamentets egen-initierte rapport om EØS-samarbeidet, noe som resulterte i flere endringer og justeringer i den endelige teksten.

Handelspolitikk vil dominere komiteenes arbeid også i 2016. I februar 2016 holdt EFTA-parlamentarikerkomiteen et møte med EUs handelskommissær og sentrale medlemmer av Europaparlamentets internasjonale handelskomité. Dette skjedde på initiativ fra den norske delegasjonen som ønsker enda tettere bånd med beslutningstagerne i Brussel på sentrale handelsspørsmål. Handelsspørsmål vil også stå sentralt i møter med EFTAs ministre i juni og november, og under et planlagt tredjelandsbesøk for EFTA-parlamentarikerkomiteen i andre halvdel av året.

Migrasjonskrisen og forholdet til Storbritannia vil også prege delegasjonens og EØS/EFTA-komiteenes arbeid i 2016. Hva utviklingen på disse områdene vil bety for europeisk integrasjon, vil være sentralt for EFTA og for Norges samarbeid med EU.

Innenfor EØS vil delegasjonen prioritere temaer som står høyt på dagsordenen i EU, jf. Europakommisjonens arbeidsprogram for 2016. Dette vil inkludere energi/klima, den digitale agenda, utviklingen i det indre marked, og nye forslag på arbeids- og sosialfeltet. Delegasjonen vil også følge nye forslag innenfor Schengen- og Dublin-samarbeidet sett i lys av den akutte migrasjonssituasjonen i Europa, selv om dette ikke strengt talt er omfattet av EØS-avtalen.

Oslo, den 1. april 2016

Svein Roald Hansen

delegasjonsleder