Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

4. Stortingets debatt om nordisk og arktisk samarbeid

Den 5. februar 2015 diskuterte Stortinget årsrapporten fra Stortingets delegasjon til Nordisk råd og regjeringens melding om nordisk samarbeid, samt delegasjonsrapporten til Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid.

Thore Vestby (H) innledet som saksordfører med å fremheve det viktige nordiske samarbeidet for å fjerne grensehindringer mellom de nordiske landene og betydningen av å videreføre dette. Videre pekte Vestby på samarbeidet med russiske parlamentarikere som er redusert som følge av krisen i Ukraina. I denne situasjonen er det viktig at vi fortsetter kontaktene gjennom blant annet «folk til folk»-samarbeidet med Russland. Vestby poengterte nødvendigheten av at det nordiske samarbeidet også har gode kontakter med andre regionale samarbeid, særlig EU. Han uttrykte støtte til reformarbeidet i Nordisk råd for å gjøre det mer dynamisk og bedre forankret politisk. Avslutningsvis støttet Vestby arbeidet med å profilere Norden, det nordiske samarbeidet og den nordiske modellen internasjonalt.

Marit Nybakk (A) fulgte opp med å fremheve profileringen av Norden i Washington under «Nordic Cool» i 2013 som et viktig og vellykket initiativ. Nybakk kom så inn på det viktige arbeidet for å fjerne grensehindringer og rollen til det nyetablerte «Grensehinderrådet» i dette arbeidet. Nybakk understreket videre behovet for et tettere nordisk samarbeid på helseområdet som en oppfølging av rapporten fra den tidligere svenske ministeren Bo Könberg på dette feltet.

Det nordiske samarbeidet innen forsvars- og sikkerhetspolitikk har ifølge Nybakk vært det mest dynamiske og resultatorienterte de senere årene. En nyvinning er rundebordskonferanser mellom Nordisk råds presidium og de nordiske forsvarsministrene med forsvars- og sikkerhetspolitiske tema. Endelig uttrykte Nybakk ønske om at en dialog med russiske parlamentarikere bør fortsette til tross for vanskeligere samarbeidsforhold grunnet krisen på Krim.

Rigmor Andersen Eide (KrF) tok opp viktigheten av at Norden samarbeider for å få på plass en internasjonal klimaavtale i Paris i desember 2015. Andersen Eide viste også til de dramatiske endringene vi ser i Arktis som følge av klimaendringene.

Utenriksminister Børge Brende konstaterte i sitt innlegg at det nordiske forsvars- og sikkerhetssamarbeidet er styrket, og at samarbeidet mellom NATO og Sverige og Finland er tettere. Brende understreket betydningen av nordisk samarbeid om miljø og klima i nord, og en kraftfull innsats frem mot klimamøtet i Paris 2015. Det nordiske ambassadesamarbeidet blir også tettere, og Brende nevnte særlig ambassadene i Myanmar, Kabul og Dhaka.

Nordisk samarbeidsminister Elisabeth Aspaker redegjorde for situasjonen for Nordisk ministerråds kontorer i Russland, som kan bli stengt dersom man ikke kommer til enighet med Russland, etter at kontorene er blitt pålagt å registrere seg som «utenlandske agenter». Aspaker kom videre inn på omstillingsprosessen i Nordisk ministerråd, prosessen for et tettere helsesamarbeid i Norden og etableringen av Grensehinderrådet for å redusere antall grensehinder mellom de nordiske landene. Aspaker avsluttet med å redegjøre for kuttene i Nordisk ministerråds budsjetter som innebærer kutt på 8 % de seneste to årene.

Sonja Mandt (A) tok opp viktigheten av et tettere nordisk helsesamarbeid. Avslutningsvis poengterte hun også det viktige arbeidet for nordisk språkforståelse.

Michael Tetzschner (H) redegjorde for det pågående reformarbeidet i Nordisk råd, og påpekte at det er uakseptabelt at Nordisk ministerråds kontor i St. Petersburg må registrere seg som utenlandsk agent.

Gunvor Eldegard (A) tok opp behovet for et tettere nordisk samarbeid om transportinfrastruktur, og etterlyste i sitt innlegg et større engasjement fra den norske samferdselsministeren.

Jorodd Asphjell (A) orienterte om aktiviteter knyttet til friluftslivets år og samarbeid knyttet til sport og idrett i kultur- og utdanningsutvalget.

Øyvind Halleraker (H) støttet i sitt innlegg et tettere nordisk samarbeid innen grenseoverskridende transport. Han fremhevet også den positive utviklingen i det nordiske samarbeidet rundt forsvars- og sikkerhetspolitikk.