Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

5. Nordisk råds prioriteringer i 2014

Nordisk råd har valgt medlemmer fra den svenske- delegasjonen til å lede arbeidet som Rådets president og visepresident for 2014. Sveriges program knytter seg til, og bygger videre på, det arbeidet som ble gjort i 2013 under Norges formannskapsperiode. Nordisk råds virksomhet dekker mange saksområder. I mange tilfeller er det spørsmål om arbeid som er av grunnleggende betydning for felleskapet mellom våre land, og som derfor alltid må drives videre. Et eksempel på dette er arbeidet for å forebygge og avskaffe grensehindre for både enkeltpersoner og firmaer. En annet er å fremme kulturutveksling – i videste forstand.

Under den felles overskriften Norden i Europa – Europa i Norden, la det svenske formannskapet i 2014 spesiell vekt på tre hovedområder:

  • Det nordiske arbeidsmarkedet.

  • Bærekraftig høsting av naturressurser.

  • 200 år med fred mellom de nordiske landene.

Det er av største betydning at Norden tar det europeiske samarbeidet på alvor og utnytter sin posisjon til fulle. De nordiske land må ta vare på muligheten til å styrke relasjonene ytterligere, og arbeide for et effektivt nordisk samarbeid innenfor og med EU. Et Norden som fører en aktiv dialog og har et nært samarbeid med EU og andre europeiske samarbeidsorganisasjoner eller stater, vil ha større muligheter til innflytelse.

I 2014 markeres 60-årsjubileet for det felles nordiske arbeidsmarkedet. Det har siden starten vært veldig vellykket. Til tross for suksessen, er det fortsatt mange mobilitetsproblemer i Norden som må løses. Vi ser i dag selskaper over hele verden som leter etter den rette kompetansen for å takle den globale konkurransen, selv i Norden. Ofte er ikke det nasjonale arbeidsmarkedet nok. Men til sammen har de nordiske landene 25 millioner innbyggere. I formannskapet vil vi arbeide for at det tas ytterligere skritt mot et felles nordisk arbeidsmarked. Det øker muligheten for enkeltpersoner og selskaper til å vokse og realisere sitt fulle potensial.

Ungdomsledigheten har i store deler av Norden bitt seg fast på høye nivåer og påvirker i mange tilfeller de unges livssituasjon, selv utenfor arbeidslivet, og deres tro på fremtiden. I 2014 vil formannskapet føre sammen de nordiske landene og skape et forum for å dele erfaringer med hverandre, hvor hvert enkelt land får mulighet til å fortelle om, og lytte til, vellykkede metoder når det gjelder reduksjon av ungdomsledigheten.

Utdanningsområdet er sentralt i den nordiske velferdsmodellen. Når det gjelder utdanning og sertifisering av utdanninger, mangler det i mange tilfeller nordiske avtaler for godkjenning av grader. Derfor er det ikke alltid at de kan brukes i de nordiske nabolandene. Både for den enkelte students skyld, og for at det felles arbeidsmarkedet skal fungere, ønsker det svenske formannskapet å løfte dette spørsmålet og arbeide for at flere av utdanningene som finnes i dag blir gyldige i hele Norden.

Sverige vil i løpet av sin formannskapsperiode belyse de problemene som rammer grensependlere. Det må regnes som mislykket at vi, 60 år etter innføringen av det felles arbeidsmarkedet, ikke har klare og tydelige regler for de nordiske arbeidspendlerne. Usikkerhet rundt disse spørsmålene kan i praksis være en stor barriere for folk som tenker på å søke jobber i et annet nordisk land.

Norden som region krever et utvidet samarbeid rundt naturressursene. Økt global velstand har økt etterspørselen etter de mineralene som finnes i regionen. I formannskapsperioden vil Sverige arbeide for at Norden utvikler felles satsinger og strategier rundt bruken av naturressursene, hvor man tilgodeser sterke miljøkrav og sosiale aspekter, og der både urbefolkningens kultur og turistnæringen kan utvikle seg.

Den norske delegasjonen har siden 2013 arbeidet aktivt med å få forankret forsvarssamarbeid i rådets arbeid. Delegasjonen arrangerer høsten 2014 en rundebordskonferanse på Stortinget om nordisk forsvarssamarbeid med deltakelse fra nordiske parlamentarikere og nordiske forsvarsministre. Dette er en oppfølging av møtet mellom Nordisk råds presidium og de nordiske forsvarsministrene 30. september 2013 i Helsinki. Nordisk råd anser at slike møter kan være et viktig forum mellom nordiske regjeringsrepresentanter og Nordisk råds parlamentarikere på saksområder hvor det ikke er etablert noen formelle ministerråd. Russlands handlinger i Ukraina i 2014 og hvilke konsekvenser dette kan få for sikkerheten i Europa og i Norden er hovedtema på konferansen i 2014.