Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

6.8 Bærekraftig utvikling

Konklusjonen på medlemsforslaget om nordisk utveksling av informasjon om dyreoppdrettere som har blitt fratatt rett til dyrehold i et land (A 1531/näring), var at det er for komplisert å endre nasjonale regelverk slik at en person som er fratatt retten til dyrehold i ett land, også automatisk vil miste denne retten i de andre nordiske land. Vigdis Giltun uttalte at hun var svært skuffet over at det ikke er mulig å gjøre mer. Hun uttalte at saken har bred støtte i den nordiske befolkning og blant politikerne, men likevel fokuseres det på hindringer i stedet for løsninger.

Tone Merete Sønsterud var Næringsutvalgets talsperson i saken. Hun uttalte at det vil være en fordel å samle felles nordiske synspunkter i én strategi – en strategi som gjør det mulig for de respektive land å finne en felles plattform, samordne synspunkter i den bredere europeiske dialog, og forbedre forutsetningen for finansiering. Målet er å gjøre det lettere for de enkelte land å utforme sine nasjonale transportplaner, så de i større grad tar hensyn til forbindelser over grensene. Sønsterud trakk frem togforbindelsen mellom de mest folkerike deler av Norden – Oslo–Stockholm, Oslo–Göteborg–Malmö–København – som viktige, samtidig pekte hun på Ofotbanens betydning i nord.

Per Olaf Lundteigen uttalte at dette er et svært viktig tema for de perifere regionene i Norden – regioner som svekkes som attraktive arbeids- og bosteder for dyktig og godt utdannet ungdom. Denne svekkelsen har sin årsak i politisk ideologi hvor sentralisering av arbeid, kapital og bosetting er sentralt. Lundteigen etterlyste nye økonomiske virkemidler: økt skattlegging av ikke-fornybart karbon fra olje og gass, og tilsvarende stimulering av fornybart karbon fra planter, samt en forskningsstøtte til utvikling av ny teknologi innenfor områdene bioøkonomi og biokjemi.

Vigdis Giltun var velferdsutvalgets talsperson i saken og ga i sitt innlegg uttrykk for at Velferdsutvalget er glad for handlingsplanen og følger utviklingen med stor interesse. Utvalget imøteser bedre verktøy for å måle effekten og muliggjøre sammenligninger. Giltun trakk også frem det nordiske ernæringsmerket Nøkkelhullet og de nordiske næringsstoffanbefalingene som gode hjelpemidler for å følge med på sitt eget kosthold og ta de riktige valgene ut fra eget behov og egen helse.