5.2 Delegasjonens planer for det kommende år
Gjennomføringen og oppfølgingen av det norske formannskapsprogrammet for 2013 blir en viktig oppgave for delegasjonen i 2014. Delegasjonens arbeidsoppgaver blir videre influert av østersjøsamarbeidet, barentssamarbeidet, vestnordisk samarbeid og arbeidet i Den nordlige dimensjon.
Delegasjonen vil særskilt følge opp arbeidet med å fjerne grensehindringer og å hindre at nye oppstår. Nordisk råd ønsker å ha en ombudsmannsinstans som vil kunne hjelpe borgerne i de nordiske land når de støter på problemer. Delegasjonen vil se på muligheten for at ombudsmennene i de nordiske land kan legge opp sitt arbeid slik at de kan ta seg av aktuelle saker som borgerne tar opp hva gjelder grensehindringer. I tillegg mener delegasjonen at Grensehinderforum må fortsette i en eller annen form.
Delegasjonen vil fortsette sitt arbeid med å styrke det nordiske samarbeid om forsvarspolitikk, utenrikspolitikk og samfunnssikkerhet. De samordnende debattene i nordiske parlamenter våren 2013 om nordisk forsvarspolitisk samarbeid viste et samstemt ønske om å styrke det nordiske parlamentariske samarbeid på dette området.
Delegasjonen vil legge stor vekt på språk- og kultursamarbeidet i Norden. Det er en sentral oppgave for det nordiske samarbeidet å styrke det skandinaviske språkfellesskapet og vise, særlig med hensyn til unge, at dette er en viktig verdi og ressurs. Det gir tilgang til deltakelse i det nordiske kultur- og samfunnslivet. Delegasjonen vil fortsette sitt samarbeid med Foreningen Norden på dette området.
Delegasjonen vil videreføre samarbeidet mellom de nordiske land og parlamentariske organer i nord. Dette vil også underbygge det gode samarbeid som Nordisk råd har med medlemmer fra Statsdumaen og Føderasjonsrådet i Russlands parlament samt parlamentarikere fra 11 regioner i Nordvest-Russland.
I forbindelse med Grunnlovsjubileet 2014 vil delegasjonen søke å inspirere det nordiske nettverk til å understreke at det nordiske samarbeidet ikke er noen selvfølge. Det har vært en utvikling fra stor uenighet mellom de nordiske land i 1814 til en nær sagt selvfølgelig enighet 200 år senere. Dette er en nyttig påminnelse for alle de nordiske land. Flere ulike aktører, herunder svenske, norske og danske, planlegger 2014-jubileumsarrangementer med en nordisk vinkling. Det kan være aktuelt å legge møte i regi av Nordisk råd opp mot enkelte av disse arrangementene.