Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5.2 Delegasjonens planer for det kommende år

Gjennomføringen og oppfølgingen av det norske formannskapsprogrammet for 2013 blir en viktig oppgave for delegasjonen i 2014. Delegasjonens arbeidsoppgaver blir videre influert av østersjøsamarbeidet, barentssamarbeidet, vestnordisk samarbeid og arbeidet i Den nordlige dimensjon.

Delegasjonen vil særskilt følge opp arbeidet med å fjerne grensehindringer og å hindre at nye oppstår. Nordisk råd ønsker å ha en ombudsmannsinstans som vil kunne hjelpe borgerne i de nordiske land når de støter på problemer. Delegasjonen vil se på muligheten for at ombudsmennene i de nordiske land kan legge opp sitt arbeid slik at de kan ta seg av aktuelle saker som borgerne tar opp hva gjelder grensehindringer. I tillegg mener delegasjonen at Grensehinderforum må fortsette i en eller annen form.

Delegasjonen vil fortsette sitt arbeid med å styrke det nordiske samarbeid om forsvarspolitikk, utenrikspolitikk og samfunnssikkerhet. De samordnende debattene i nordiske parlamenter våren 2013 om nordisk forsvarspolitisk samarbeid viste et samstemt ønske om å styrke det nordiske parlamentariske samarbeid på dette området.

Delegasjonen vil legge stor vekt på språk- og kultursamarbeidet i Norden. Det er en sentral oppgave for det nordiske samarbeidet å styrke det skandinaviske språkfellesskapet og vise, særlig med hensyn til unge, at dette er en viktig verdi og ressurs. Det gir tilgang til deltakelse i det nordiske kultur- og samfunnslivet. Delegasjonen vil fortsette sitt samarbeid med Foreningen Norden på dette området.

Delegasjonen vil videreføre samarbeidet mellom de nordiske land og parlamentariske organer i nord. Dette vil også underbygge det gode samarbeid som Nordisk råd har med medlemmer fra Statsdumaen og Føderasjonsrådet i Russlands parlament samt parlamentarikere fra 11 regioner i Nordvest-Russland.

I forbindelse med Grunnlovsjubileet 2014 vil delegasjonen søke å inspirere det nordiske nettverk til å understreke at det nordiske samarbeidet ikke er noen selvfølge. Det har vært en utvikling fra stor uenighet mellom de nordiske land i 1814 til en nær sagt selvfølgelig enighet 200 år senere. Dette er en nyttig påminnelse for alle de nordiske land. Flere ulike aktører, herunder svenske, norske og danske, planlegger 2014-jubileumsarrangementer med en nordisk vinkling. Det kan være aktuelt å legge møte i regi av Nordisk råd opp mot enkelte av disse arrangementene.