Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

3.2 Nasjonal forankring av det nordiske samarbeidet

Det er bred politisk enighet om at arbeidet i Nordisk råd skal forankres best mulig i Stortinget og dets fagkomiteer.

Stortingets delegasjon til Nordisk råd har i brev av 14. desember 2012 informert Stortingets presidentskap om internt vedtak gjort på Nordisk råds sesjon i 2012 som berører Nordisk råds egen arbeidsmåte. I vedtaket anbefales bl.a. alle de nasjonale delegasjoner å gå igjennom sine interne rutiner og foreta en vurdering av om ressursene benyttes maksimalt i forhold til de nasjonale delegasjoner og Nordisk råds samlede virksomhet. Oppfølging av vedtaket er drøftet i Nordisk råds presidium og i delegasjonen med det mål å strømlinje aktivitetene.

Delegasjonen har dessuten fordelt og oversendt vedtakene fra Nordisk råds sesjon i 2012 til relevante fagkomiteer i Stortinget.

Likeledes har delegasjonen gått gjennom det svenske formannskapsprogrammet i Nordisk ministerråd for 2013 og delt opp hovedprioriteringer og initiativ som omtales i programmet, slik at de passer til komitéstrukturen i Stortinget.

I brev av 13. desember 2012 til komiteene sier stortingspresidenten at det ville være nyttig om komiteen kunne gjennomgå Nordisk råds vedtak og de vedlagte deler av det svenske formannskapsprogrammet, og vurdere om dette kan tas i betraktning i komiteens løpende arbeid, og på passende måte meddeler Stortingets delegasjon til Nordisk råd komiteens vurderinger.

Næringskomiteen skriver i sitt svar at det nordiske arbeidet med standardisering i byggenæringen er velegnet område for tettere nordisk samarbeid. Komiteen mener en nordisk utvekslingsordning av informasjon om saker angående dyremishandling bør vurderes. Næringskomiteen ser også med interesse på det sterkere samarbeid innen mineralområdet, som er foreslått av det svenske formannskapet i Nordisk ministerråd.

I svaret fra familie- og kulturkomiteen fremgår det at komiteen ser det som svært viktig at det nordiske samarbeidet blir forankret i Stortinget og at komiteen har blitt orientert om strategien for det nordiske kultursamarbeidet (rek. 20/2012), felles løft for barne- og ungdomslitteratur (rek. 22/2012) og en felles nordisk filmportal (rek. 24/2012).

Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité har i perioden arbeidet med tiltak for å redusere frafallet i videregående opplæring, særlig for gutter. Dette som et tiltak for å bekjempe arbeidsledighet blant unge. Komiteen har også arbeidet med å øke antall lærlingeplasser. I behandlingen av stortingsmeldingen om forskning fikk internasjonalt samarbeid, og særlig forskning relatert til Arktis, bred støtte i komiteen.

Transport- og kommunikasjonskomiteen har tatt opp viktigheten av en bedret transportinfrastruktur mellom de nordiske landene. Dette er blitt behandlet på komitéreiser, gjennom interpellasjon om oppfølging av vedtak på Nordisk råds sesjon og ved behandlingen av Nasjonal transportplan (2014–2023) i juni 2013.

Energi- og miljøkomiteen har ikke behandlet saker som har foranlediget nordisk kontakt eller samarbeid. Komiteen peker på mulige samarbeidsfelt som nordisk el-marked og nettpolitikk, klima og utvikling og bruk av alternative energiformer. Komiteen har debattert ordningen med grønne elsertifikater. Komiteen peker endelig på det eksisterende nordiske samarbeidet for å redusere forurensingen fra Kolahalvøya.

Helse- og omsorgskomiteen melder om flere sammenfall i tema som har vært oppe i komiteen og i det nordiske samarbeidet. Utvikling av velferdsteknologi og fritt valg av helsetjenester er blant disse. Alkohol- og tobakkspolitikk har vært diskutert i komiteen gjennom behandlingen av Folkehelsemeldingen, meldingen om en helhetlig ruspolitikk og ved endringer i tobakksskadeloven.

Kommunal- og forvaltningskomiteen har i perioden hatt et representantforslag om felles nordisk landinfo, blant annet til bruk i vurderingen av situasjonen for flyktninger og asylsøkere. Komiteen har også besøkt Folketinget og diskutert innvandrings- og integreringspolitikk og boligpolitikk.

Arbeids- og sosialkomiteen svarer at den har flere medlemmer som også er medlemmer av Nordisk råds delegasjon og at de har holdt komiteen løpende orientert om hva som foregår i det nordiske samarbeidet. I tillegg har komiteen hatt kontakt med søsterkomiteer i det svenske og danske parlamentet hvor temaene har vært velferdsutfordringer, inkluderende arbeidsliv og ungdomsledighet.