Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

10. Det parlamentariske østersjøsamarbeidet

Formålet med det parlamentariske østersjøsamarbeidet er å fremme den parlamentariske dialogen i østersjøregionen, samt påvirke regjeringene i utviklingen av østersjøsamarbeidet. Den første parlamentariske østersjøkonferansen ble holdt i 1991. Til den årlige konferansen blir 11 nasjonale parlament, 11 regionale parlament og fem internasjonale organisasjoner, samt en rekke NGO-er invitert.

For å forberede og følge opp den årlige konferansen er det etablert en fast parlamentarikerkomité. I 2012–13 har stortingsrepresentant Torfinn Opheim vært norsk medlem av komiteen.

Den 22. parlamentariske østersjøkonferansen ble avholdt i Pärnu i Estland 25.–27. august 2013. Fra Stortinget deltok Torfinn Opheim (A), Torgeir Trældal (Frp) og Heidi Sørensen (SV).

Hovedtemaene for konferansen var rapportering og diskusjon om regjeringenes samarbeid i østersjørådet, innovasjon og bærekraftige økonomi. Til konferansen ble det også avgitt en rapport fra en parlamentarisk arbeidsgruppe om grønn vekst og energieffektivitet. Stortinget har vært representert i arbeidsgruppen ved Siri Meling.

Til konferansen ble det også avgitt en sluttrapport fra rapportørene Johan Linander (Sverige) og André Oktay Dahl (H) om menneskehandel.

Konferansens sluttdokument er vedlagt.