Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

8. Den nordlige dimensjon

22.–23. februar 2011 ble det andre parlamentarikerforumet for Den nordlige dimensjon avholdt i Tromsø. Stortinget var vert for forumet som samlet medlemmer av Europaparlamentet, Russlands, Islands og Norges nasjonalforsamlinger samt representanter for urfolk og regionale parlamentariske organisasjoner i nord, deriblant Canada. EUs utenrikstjeneste deltok dessuten i Tromsø. Regjeringen var representert ved statsråd Magnhild Meltveit Kleppa samt statssekretærene Espen Barth Eide og Lotte Grepp Knutsen.

Forumet ble åpnet av Stortingets president Dag Terje Andersen og Sametingets president Egil Olli. Forumet ble ledet av delegasjonens leder, Bendiks H. Arnesen. Leder for redaksjonskomiteen som utarbeidet sluttdokumentet, var Morten Høglund.

I møtene ble parlamentarikerne orientert om status for samarbeidet under den nordlige dimensjonen. Hensikten var å oppnå bedre koordinering av arbeidet som skjer på de ulike områdene, og gjennom de ulike nasjonale og regionale organisasjonene.

Av temaer på programmet kan nevnes:

  • Livsstilens innvirkning på helse og velferd, eksempel: alkohol

  • Kulturturisme og kreative næringer

  • Sjø- og landtransport i den nordlige dimensjon – nye transportruter?

Samarbeidet under Den nordlige dimensjon består av de fire partnerskapene miljø, helse, kultur, og transport og logistikk. Partnerskapene er paraplyorganisasjoner for en rekke konkrete prosjekter innen disse områdene.

Det tredje forumet vil bli holdt i Russland i 2013.

En særskilt rapport fra forumet er utarbeidet. Sluttdokumentet fra forumet er vedlagt.