EFTA-parlamentarikerkomiteene
EFTA- og EØS-parlamentarikerkomiteenes oppgave er å drøfte EFTA-samarbeidets og EØS-avtalens utvikling og europapolitiske emner, samt å virke som et konsultativt organ overfor EFTAs råd (ministrene). Man drøfter også den politiske utviklingen i de fire EFTA-statene. I forbindelse med de to årlige EFTA-ministermøtene, avholdes eget møte mellom parlamentarikerne og regjeringsmedlemmer fra EFTA-statene. Det avholdes i tillegg et eget møte mellom parlamentarikerne og EFTAs konsultative komité for arbeidslivets parter.
De to EFTA-parlamentarikerkomiteene CMP og MPS holdt i 2010 møter i Brussel 22. – 23. februar og 24. juni, og i Brussel og Genève 22. – 23. november. Videre ble det avholdt markeringer av EFTAs 50-årsjubileum i Genève i mai og i Reykjavik i forbindelse med junimøtene. Møtene i juni og november ble avholdt i tilknytning til EFTAs ministermøter. Nærings- og handelsministeren representerer den norske regjeringen under disse møtene.
I Vaduz 29. mars og i Strasbourg 24. og 25. november ble det avholdt møte i Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen, hvor Europaparlamentets delegasjon for kontakt med EFTA-landene inngår. I tillegg ble det avholdt et eget møte i Brussel 22. november mellom EØS-ministrene (utenriksministre) og EFTA-parlamentarikerkomiteene, samt i EFTAs konsultative komité, for gjennomgang av og dialog om EØS- og EU-saker. EFTA-/EØS-komiteen møtte dessuten EFTAs konsultative komité til felles drøftelse i juni- og novembermøtene.
Under EFTA-parlamentarikerkomiteenes møter i 2010 er følgende emner særskilt blitt drøftet:
Februar-møtet:
Gjennomgang av EFTA-landenes politiske utvikling
Status for EFTAs frihandelsavtaler
EØS og datalagringsdirektivet
EØS og Sveits: Hindringer for full implementering av det indre marked
EFTA-domstolen etter 16 år: Utfordringer, oppnåelser og problemer
Lisboatraktatens potensielle innvirkning på EUs handelspolitikk
EUs felles fiskeripolitikk
Juni-møtet:
Presentasjon av det nyetablerte EFTA-forumet for lokale myndigheter
Europa 2020; EUs vekst- og sysselsettingsstrategi
Status for arbeidet i EFTAs overvåkingsorgan ESA
Gjennomgang av EFTA-landenes politiske utvikling
November-møtet:
Det indre markedet og EØS-/ EFTA-landene
Utfordringer knyttet til internasjonal handel og global konjunkturoppgang
Gjennomgang av EFTA-landenes politiske utvikling
Miljø- og arbeidsstandarder i frihandelsavtaler
Forut for møtene i EFTA-parlamentarikerkomiteen møttes byrået, bestående av komiteenes formannskap, for å forberede det forestående møtet. Fra norsk side deltok delegasjonsleder Svein Roald Hansen og nestleder Harald T. Nesvik, foruten delegasjonens sekretærer. CMP-/MPS-komiteene ble i 2010 ledet av den islandske delegasjonslederen, Árni Thór Sigurdsson.
I 2010 var EFTAs tredjelandsforbindelser igjen en hovedsak og et kjernepunkt for samarbeidet i firelandskretsen. Sveits’ bilaterale forhold til EU, og til det indre marked, ble drøftet ved flere anledninger.
I tillegg til de faste møtene, gjennomfører EFTA-parlamentarikerne hvert år et såkalt tredjelandsbesøk til land hvor det er aktuelt å inngå frihandelsavtale mellom EFTA og vedkommende land. Fra norsk side deltar som regel delegasjonsleder og nestleder. Høsten 2010 var besøket lagt til Serbia og Albania.
Ved inngangen til 2011 har EFTA inngått til sammen 22 frihandelsavtaler. Et høydepunkt var da det ble oppnådd enighet om å innlede forhandlinger med Russland, Kasakhstan og Hviterussland i november. Særskilt Russland anses som en viktig handelspartner for EFTA-landene.
Avtalene med Golfrådet, Peru og Ukraina er trådt i kraft, mens forhandlingene med India kom i gang igjen etter ett års avbrudd. Avalen med Colombia er ferdigforhandlet, men ikke lagt fram for Stortinget for ratifikasjon. Videre har det vært fremgang i forhandlingene med Hongkong. Også med land som Indonesia, Bosnia-Hercegovina og Montenegro er frihandelsprosesser i gang. I forhold til Vietnam, som anses som en potensiell partner for EFTA-landene, har man kartlagt mulighetene for en handelsavtale. En felles uttalelse om samarbeid er signert med Malaysia og Panama. Landene i Mellom-Amerika har i fellesskap uttrykt ønske om å se nærmere på muligheten for frihandelsavtaler med EFTA-landene.