5. Etablering av ny revisjons- og tilsynsordning
Representantskapet har i 2010 arbeidet med å iverksette ny revisjons- og tilsynsordning med grunnlag i endringer i sentralbankloven. Stortinget vedtok i 2009 og 2010 endringer i sentralbankloven som innebærer klargjøring og enkelte endringer innenfor representantskapets myndighetsområder. Bakgrunnen for prosessen og endringene har vært vekst og økt kompleksitet i Norges Banks forvaltning av SPU og den generelle utviklingen innenfor foretaksstyring og regnskapsstandarder.
Fram til 2007 hadde Norges Bank én revisjonsenhet, sentralbankrevisjonen, som var organisert under representantskapet.
Hovedstyret etablerte et revisjonsutvalg i 2006 og en internrevisjon i 2007. Krav til at Norges Bank skal ha internrevisjon er nedfelt i sentralbankloven og i forskrift om risikostyring og internkontroll i Norges Bank, gjeldende fra 1. januar 2010.
Representantskapet inngikk i 2007 en avtale med revisjonsselskapet Deloitte AS om revisjon av regnskapet for SPU i et samarbeid med sentralbankrevisjonen. Denne modellen bestod fram til mai 2010, da Deloitte AS overtok revisjonen av Norges Bank i sin helhet. Sentralbankrevisjonens tilsyns- og sekreta-riatsoppgaver ble videreført i representantskapets tilsynssekretariat.
Representantskapets rapport om tilsynet med Norges Bank skal etter lovendringene sendes direkte til Stortinget. Tidligere ble en uttalelse sendt Finansdepartementet for å forelegges Kongen og meddeles Stortinget. Form og innhold i rapporten er nå nærmere presisert i sentralbankloven. Videre er ansvaret for å fastsette honorarer til representantskapets medlemmer overført fra Finansdepartementet til Stortinget fra 2011. Disse endringene vil etter representantskapets oppfatning bidra til å synliggjøre representantskapet som et uavhengig kontrollorgan for Stortinget og styrke det samlede tilsyns- og revisjonsarbeidet i Norges Bank.
Fra regnskapsåret 2011 blir Norges Bank direkte underlagt regnskapsloven og internasjonale regnskapsstandarder. Til og med 2010 er regnskapet avlagt i samsvar med regnskapsprinsipper basert på regnskapslovens bestemmelser og fastsatt av representantskapet.
Finansdepartementet har ved forskrift av 8. november 2010 fastsatt nytt mandat for forvaltningen av SPU, med virkning fra 1. januar 2011. I mandatet har Finansdepartementet satt økte krav til oppfølging av risiko i forvaltningen og rapporteringen.
Riksrevisjonens rolle som Stortingets revisjons- og kontrollorgan framgår generelt av Grunnloven § 75 k og riksrevisjonsloven. I sentralbankloven og instruks om Riksrevisjonens virksomhet er det særskilt regulert at Riksrevisjonen fører kontroll med statsrådens myndighetsutøvelse overfor Norges Bank. Representantskapet har i første rekke hatt kontakt med Riksrevisjonen i forbindelse med Norges Banks forvaltning av SPU.
Stortinget har i lov om Statens pensjonsfond gitt Finansdepartementet ansvaret for å forvalte SPU. SPU er ikke et eget rettssubjekt, men navnet på en bestemt del av statens formue som plasseres som innskudd på konto hos Norges Bank og forvaltes av banken etter nærmere regler fastsatt av Finansdepartementet. Midlene forvaltes i Norges Banks navn og inngår i Norges Banks regnskap.
Ansvars- og rolledelingen mellom representantskapet, Norges Banks eksterne revisor og Riksrevisjonen er beskrevet i forarbeidene til endringene i sentralbankloven i 2009 og Finansdepartementets melding til Stortinget om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2009.
Arbeidsdelingen er også presisert i innstillingen til Stortinget fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2009 (Innst. 138 S (2010–2011)). I innstillingens pkt. 5.2 viser komiteen til at
«... representantskapet skal etter sentralbankloven føre tilsyn med bankens drift, herunder kapitalforvaltningen. Komiteen viser videre til at Riksrevisjonen etter lov om Riksrevisjonen § 9 skal revidere statsregnskapet og føre kontroll med Finansdepartementets myndighetsutøvelse knyttet til de to fondene.
Komiteen legger til grunn den arbeidsdelingen som følger av bestemmelsene i pensjonsfondsloven og sentralbankloven, samt Stortingets behandling av fjorårets melding om pensjonsfondet. Det innebærer at Riksrevisjonen skal påse at Finansdepartementet forvalter fondet i tråd med Stortingets forutsetninger og vedtak, mens representantskapet, basert på arbeidet til ekstern revisor, skal påse at Norges Banks forvaltning skjer innenfor de retningslinjer departementet har trukket opp. Bankens internrevisjon påser at interne retningslinjer gitt av hovedstyret innenfor bankens mandat følges opp.»
Representantskapet viser til ansvars- og rolledelingen i innstillingen fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Videre vil representantskapet peke på den rollen tilsynssekretariatet har med å utføre tilsyns- og kontrolloppgaver på vegne av representantskapet. Hovedlinjene i ansvars- og rolledelingen er illustrert i figur 2, side 6.
Sentralbankrevisjonen og Riksrevisjonen har siden 1997 hatt en avtale som regulerte Riksrevisjonenes tilgang til revisjonsarbeid utført av sentralbankrevisjonen. I 2010 tok representantskapet og Riksrevisjonen initiativ til å etablere en samarbeidsmodell tilpasset den nye revisjons- og tilsynsordningen i Norges Bank. En avtale om overordnede prinsipper for informasjonsutveksling og koordinering mellom Riksrevisjonen og representantskapet vedrørende SPU ble signert 1. desember 2010 (vedlegg 2).
Stortingets presisering og retningslinjene avtalt med Riksrevisjonen vil etter representantskapets oppfatning danne et godt grunnlag for samspillet med Riksrevisjonen framover.
Figur 2. Ansvars- og rolledelingen mellom Norges Banks representantskap og Riksrevisjonen
[Figur:]