Generelt om budsjett- og regnskapsprosessene

I samsvar med sentralbankloven utarbeider hovedstyret hvert år forslag til budsjett for Norges Bank for kommende driftsår. Budsjettet vedtas av representantskapet og meddeles Finansdepartementet. Representantskapet kan ut over det fastsatte budsjettet gi spesielle fullmakter eller tilleggsbevilgninger.

Hovedstyret utarbeider hvert år årsberetning og årsregnskap. Årsregnskapet fastsettes av representantskapet. Årsberetningen, det reviderte årsregnskapet, revisjonsberetningen og representantskapets vedtak om fastsettelse av årsregnskapet sendes Finansdepartementet for å forelegges Kongen og meddeles Stortinget.

Representantskapet har fastsatt bankens budsjettreglement og krav til intern regnskapsmessig rapportering i forhold til budsjettet. Hovedstyret har gitt utfyllende bestemmelser. Representantskapet har i sin forretningsorden presisert at budsjettansvaret også omfatter tilsyn med hovedstyrets styring og kontroll med bankens ressursbruk og at ressursbruken i banken skal være forsvarlig og kostnadseffektiv.

Hovedstyrets forslag til budsjett underbygges med risikovurderinger og handlingsplaner. Budsjettet for sentralbankvirksomheten er i stor grad et fast bevilgningsbudsjett. Utgifter til ordinær drift og antall årsverk bevilges samlet for bankens områder. Investeringer vedtas enkeltvis.

Driftskostnadene for kapitalforvaltningen budsjetteres netto som en overslagsbevilgning. Overslagsbevilgninger bygger på prognoser og kan om nødvendig overskrides. Budsjettet reflekteres av den usikkerheten som følger av forretningsaktivitetene, avkastningen og tilførslene av nye midler til SPU. I samsvar med forvaltningsavtalen med Finansdepartementet har Norges Bank mottatt en årlig godtgjørelse som tilsvarer bankens direkte og indirekte kostnader ved å forvalte SPU, innenfor en øvre ramme på 0,1 pst. (10 basispunkter) av gjennomsnittlig beløp under forvaltning. I tillegg dekkes avkastningsavhengige honorarer.

Representantskapet følger opp årlig ressursbruk gjennom hovedstyrets framlegg av halvårsregnskaper og årlig internregnskap. Tilsynssekretariatet bidrar til representantskapets behandling med gjennomganger og innhenting av utfyllende informasjon.

Vedtak om budsjett for 2010 og budsjett-oppfølging

Representantskapet vedtok Norges Banks budsjett for 2010 i desember 2009, uten merknader.

Ressursbruken i 2010 er fulgt opp av representantskapet ved behandling av halvårsrapport i september og internregnskapet for 2010 i mars 2011. Internregnskapet viste en ressursbruk innenfor vedtatt budsjett, både for sentralbankvirksomheten og for kapitalforvaltningen. Representantskapet hadde ingen merknader til internregnskapet for 2010.

Norges Banks internrevisjon har i 2010 foretatt en gjennomgang for hovedstyret av prosesser for kostnadsstyring i NBIM. En oppsummering av rapporten er behandlet i representantskapet.

Nye regler for Norges Banks årsregnskap

Norges Banks regnskap er til og med 2010 avlagt i samsvar med regnskapsprinsipper fastsatt av representantskapet. Representantskapet har lagt vekt på at disse skal følge regnskapsloven og god regnskapsskikk. Det har funnet sted en betydelig utvikling av Norges Banks regnskapsrapportering de senere årene, særlig når det gjelder rapporteringen for SPU som en integrert del av Norges Banks regnskap.

Ved endringer i sentralbankloven i 2009 ble det regulert at Norges Bank blir regnskapspliktig etter regnskapsloven og bokføringspliktig etter bokføringsloven. Videre har Finansdepartementet fastsatt forskrift om årsregnskap m.m. for Norges Bank (årsregnskapsforskriften) med virkning fra og med regnskapsåret 2011. Denne gir utfyllende bestemmelser om utarbeiding av årsregnskap og årsberetning i tråd med regnskapslovens regler som gjelder for store foretak, på grunnlag av internasjonale regnskapsstandarder (IFRS). I forskriften reguleres også den etablerte praksis med en utfyllende regnskapsrapportering for SPU som en note til Norges Banks årsregnskap. Noten gjengis i årsrapporten om forvaltningen av SPU.

Representantskapet har avgitt høringsuttalelser til lovforslaget i 2009 og til forslaget til forskrifter i 2010.

Norges Bank har startet tilpasningen til regelverket i 2010, blant annet med bistand fra Deloitte AS. Representantskapet vil følge opp arbeidet i 2011.

Årsregnskapet for 2010

Norges Banks årsmelding og årsregnskap for 2010 samt revisors beretning fra Deloitte AS er behandlet i representantskapets møte 17. mars 2011. Følgende vedtak ble fattet:

  • Representantskapet tar hovedstyrets årsberetning for 2010 til etterretning.

  • Representantskapet tar revisors beretning til Norges Banks årsregnskap 2010 til etterretning.

  • Representantskapet fastsetter Norges Banks årsregnskap for 2010 medfølgende overføringer og disponeringer:

    • I samsvar med uttalelse fra Finansdepartementet overføres 37 mill. kroner fra annen egenkapital som følge av nedskriving på tidligere oppskrevne eiendeler, til resultat til disposisjon.

    • I henhold til retningslinjene blir overskudd etter andre disposisjoner, 12 686 mill. kroner, overført til kursreguleringsfondet.

Norges Banks årsregnskap for 2010 er det første som er revidert i sin helhet av valgt ekstern revisor. Tidligere år har regnskapene vært revidert av sentralbankrevisjonen. For 2007, 2008 og 2009 var revisjonen av regnskapsrapporteringen for SPU utført i et samarbeid med Deloitte AS.

I tillegg til revisors beretning til Norges Banks årsregnskap har Deloitte AS avgitt en særskilt revisors beretning i årsrapporten om forvaltningen av SPU. Denne rapporteringsformen fra ekstern revisor er en tilpasning til årsregnskapsforskriften for Norges Bank og nytt mandat for forvaltningen av SPU. Begge beretningene er avgitt uten merknader.

Det har vært løpende kontakt mellom tilsyns-sekretariatet og Deloitte AS gjennom året. I forbindelse med behandlingen av årsregnskapet og revisors beretning får representantskapet også en orientering fra revisor om vesentlige forhold knyttet til årets revisjon. Rapport fra sentralbankrevisjonen og Deloitte AS etter revisjonen av 2009-regnskapet ble behandlet av representantskapet i mai 2010. Representantskapet har fått bekreftelse på at banken har fulgt opp kommentarene i rapporten for 2009. Representantskapet vil behandle rapport fra Deloitte AS vedrørende 2010 på et senere tidspunkt.

Delårsrapportering

Norges Bank utarbeider kvartalsregnskaper for SPU og valutareservene som oversendes representantskapet. Kvartalsregnskapene for SPU gjennomgås av Deloitte AS som avgir en uttalelse i samsvar med revisjonsstandard for begrenset revisjon. Det har vært avgitt revisjonsuttalelser uten merknader i 2010. Uttalelsene har i samsvar med avtale vært avgitt til Finansdepartementet. Fra 2011 vil ekstern revisor, med forankring i årsregnskapsforskriften, avgi uttalelsene til representantskapet.

Ombygging av Norges Banks lokaler

Hovedstyret har utarbeidet en sluttrapport om ombygging av lokaler for utleie til Finanstilsynet. Rapporten ble behandlet av representantskapet i februar 2011. Prosjektet har hatt en samlet bevilgning på 460 mill. kroner fra representantskapet, inkludert 68 mill. kroner for ombygging av øvrige lokaler. Ombyggingen har medført en betydelig høyere total kostnadsramme og svakere lønnsomhet enn opprinnelig forutsatt ved igangsetting av prosjektet.

Norges Bank startet vurderingene av ombygging av lokaler for utleie i 2002. Dette hadde sammenheng med beslutningen om avvikling av Norges Banks seddeltrykkeri og frigjøring av store arealer. Ombyggingen ble i utgangspunktet presentert for representantskapet som et marginalt økonomisk prosjekt med usikkerhet både på kostnads- og inntektssiden. Hovedstyret la i sine vurderinger også vekt på at Norges Bank kunne løpe en renommérisiko ved å la store arealer stå ubenyttet. Hovedstyret la fram et investeringsforslag overfor representantskapet på 293 mill. kroner som ble bevilget av representantskapet i forbindelse med den ordinære budsjettbehandlingen for 2006.

I 2006 inngikk Norges Bank en avtale med Finanstilsynet om en framtidig leiekontrakt. Et vesentlig element i vurderingene var at Finanstilsynet, blant annet ut fra sikkerhetsmessige vurderinger, ble ansett som en attraktiv leietaker. På dette tidspunktet var utleiemarkedet preget av god tilgang på lokaler med lave leiepriser. Leiekontrakten ble framforhandlet med utgangspunkt i foreliggende kalkyler og bevilgninger og med forventninger om en beskjeden, men positiv framtidig avkastning.

Norges Bank engasjerte, på bakgrunn av en avtale fra 1990, Statsbygg som prosjektleder fra 2006. Prosjektet ble gjennomført i en periode med stort press i markedet og høye priser i byggebransjen. Representantskapet er blitt holdt orientert om utviklingen i prosjektperioden om vesentlige usikkerheter, nye økonomiske forhold og hovedstyrets avveiinger. På grunnlag av en helhetsvurdering godkjente representantskapet videreføring av prosjektet og vedtok hovedstyrets forslag om ytterligere bevilgninger i 2006 og 2007 på til sammen 167 mill. kroner.

Selve ombyggingen for utleie startet i september 2007 og var ferdigstilt ved innflytting i desember 2009. Ombyggingen er regnskapsmessig presentert i årsregnskapene over denne perioden. Den endelige byggekostnaden for utleiedelen beløper seg i sluttrapporten til 392 mill. kroner. Basert på nye beregninger ble det foretatt en regnskapsmessig nedskriving av verdien på utleide arealer med 80 mill. kroner i årsregnskapet for 2009.

Representantskapet konstaterer at det i byggesaken har vært en vesentlig kostnadsøkning i forhold til den opprinnelige rammen. Med henvisning til den framstillingen som er redegjort for ovenfor, og gjennomgang av representantskapets tidligere behandling i saken, tok representantskapet hovedstyrets sluttrapport til etterretning i sitt møte 10. februar 2011.

Styring av framtidige ombyggingsprosjekter

I forbindelse med representantskapets behandling av Norges Banks budsjett for 2011, og basert på erfaringene fra avsluttet ombygging, ble hovedstyret anmodet om en redegjørelse for gjennomføring av framtidige ombyggingsprosjekter. Hovedstyret la fram en skriftlig orientering om styring av ombyggingsprosjekter til representantskapet i februar i år. Orienteringen beskriver en modell for organisering, prosjektstyring og rapportering til styrende organer. Det legges vekt på at Norges Banks sikkerhetsstandard opprettholdes.

Representantskapet tok bankens orientering om styring av framtidige ombyggingsprosjekter til etterretning. Representantskapet vil legge hovedstyrets styringsmodell til grunn ved behandling av even-tuelle senere byggeprosjekter.