3. Stortingets delegasjon til Nordisk Råd
- 3.1 Valg og konstituering
- 3.2 Valg foretatt på Nordisk Råds 61. sesjon
- 3.3 Møter i delegasjonen
- 3.4 Nasjonal forankring av det nordiske samarbeidet
- 3.5 Internasjonale kontakter og besøksutveksling
- 3.6 Informasjonsarbeid
Stortinget valgte den 22. oktober 2009 følgende delegasjon til Nordisk Råd:
Stortingsrepresentant Bendiks H. Arnesen
Stortingsrepresentant Gunn Olsen
Stortingsrepresentant Per Rune Henriksen
Stortingsrepresentant Anna Ljunggren
Stortingsrepresentant Torfinn Opheim
Stortingsrepresentant Sonja Mandt
Stortingsrepresentant Martin Kolberg
Stortingsrepresentant Tone Merete Sønsterud
Stortingsrepresentant Hans Frode Kielland Asmyhr
Stortingsrepresentant Per Arne Olsen
Stortingsrepresentant Oskar J. Grimstad
Stortingsrepresentant Vigdis Giltun
Stortingsrepresentant Torgeir Trældal
Stortingsrepresentant Per-Kristian Foss
Stortingsrepresentant Olemic Thommessen
Stortingsrepresentant Sonja Irene Sjøli
Stortingsrepresentant Michael Tetzschner
Stortingsrepresentant Alf Egil Holmelid
Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen
Stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten
Ved delegasjonens konstituering 1. desember 2009 ble stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten og stortingsrepresentant Bendiks H. Arnesen valgt til hhv. delegasjonens leder og nestleder.
Til medlemmer i Arbeidsutvalget ble i tillegg valgt:
Stortingsrepresentant Gunn Olsen
Stortingsrepresentant Hans Frode Kielland Asmyhr
Stortingsrepresentant Vigdis Giltun
Stortingsrepresentant Per-Kristian Foss
Stortingsrepresentant Alf Egil Holmelid
Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen
På rådets 61. sesjon i Stockholm ble fordeling på presidium, utvalg og komiteer som følger:
Presidiet (13 medlemmer)
Bendiks H. Arnesen (A)
Per-Kristian Foss (H)
Dagfinn Høybråten (KrF)
Kultur- og utdanningsutvalget (15 medlemmer)
Gunn Olsen (A)
Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP)
Olemic Thommessen (H)
Medborger- og forbrukerutvalget (15 medlemmer)
Martin Kolberg (A), nestleder
Anna Ljunggren (A)
Per Arne Olsen (FrP)
Michael Tetzschner (H)
Miljø- og naturressursutvalget (15 medlemmer)
Per Rune Henriksen (A)
Oskar J. Grimstad (FrP)
Sonja Irene Sjøli (H)
Velferdsutvalget (14 medlemmer)
Sonja Mandt (A)
Vigdis Giltun (FrP)
Næringsutvalget (15 medlemmer)
Tone Merete Sønsterud (A)
Torfinn Opheim (A)
Torgeir Trældal (FrP)
Alf Egil Holmelid (SV)
Per Olaf Lundteigen (Sp)
Kontrollkomiteen (7 medlemmer)
Per Rune Henriksen (A)
Valgkomiteen (7 medlemmer)
Sonja Irene Sjøli (H)
Stortingsrepresentant Sonja Mandt (A) ble valgt som medlem av Nordisk Handikappolitisk Råd med stortingsrepresentant Sonja Irene Sjøli (H) som suppleant for perioden 1. januar 2010–31. desember 2011.
Stortingsrepresentant Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP) ble innvalgt i Nordisk Investeringsbanks kontrollkomité for perioden 1. juni 2010–31. mai 2012.
Stortingsrepresentant Olemic Thommessen (H) ble innvalgt i styret for Nordisk Kulturfond med stortingsrepresentant Karin S. Woldseth som suppleant for årene 2010 og 2011.
I perioden 2. halvår 2009–1. halvår 2010 har delegasjonen holdt 7 møter, herav to i delegasjonens arbeidsutvalg. På delegasjonsmøte 28. september 2009 vedtok delegasjonen å gi en oppmerksomhet til de medlemmene som etter valget 14. september 2009 trådte ut av Stortinget. Delegasjonsleder Berit Brørby takket delegasjonsmedlemmene og overrakte Per Pettersons bok «Jeg forbanner tidens elv», vinner av Nordisk Råds litteraturpris 2009, som takk for innsatsen.
Den 22. oktober 2009 holdt delegasjonen et konstituerende møte og valgte Bendiks H. Arnesen og Dagfinn Høybråten som henholdsvis leder og nestleder av delegasjonen for det resterende av 2009. Samarbeidsminister Rigmor Aasrud redegjorde på møtet for de saker som ministerrådet vil legge fram for den kommende sesjon i Nordisk Råd.
På delegasjonsmøte 1. desember 2009 ble Dagfinn Høybråten valgt til leder og Bendiks H. Arnesen til nestleder for 2010. På møtet deltok også representanter for Foreningen Norden, som orienterte om foreningens målsettinger og virksomhet. Arbeidsutvalgsmøtet 21. januar 2010 omhandlet flere saker knyttet til bruk av delegasjonens budsjett til følgende arrangementer: Forum for unge politikere i Barentsregionen, i Kirkenes 22.–24. mars 2010, nordisk-russisk rundebordskonferanse i Bergen 25.–27. mai 2010 og Norden i Fokus’ seminar om nordiske bistandstradisjoner.
På AU-møtet 16. februar 2010 informerte samarbeidsminister Rigmor Aasrud om tre viktige saker som sto på samarbeidsministerenes dagsorden til møtet 18. februar: Budsjett, grensehinderforumet og hviterusslandsaktivitetene. Temaer for delegasjonsmøtet 24. mars 2010 var kommunikasjons- og informasjonsarbeidet i Nordisk Råd, samt arbeidet i Nordisk grensehinderforum, med en muntlig rapport fra Bjarne Mørk Eidem, som er norsk representant i forumet.
Samarbeidsminister Rigmor Aasrud deltok også på delegasjonsmøtet 1. juni 2010, og orienterte om generalsekretærens budsjettforslag for 2011, finansieringen av Grensetjenesten Norge-Sverige og om ministerrådets behandling av rekommandasjonen om å opprette et nordisk informasjonskontor i Minsk. Delegasjonen tok informasjonen til etterretning, men noterte med bekymring at det virket som om Nordisk Ministerråd ikke har til hensikt å gjennomføre Nordisk Råds rekommandasjon. På bakgrunn av et svensk forslag diskuterte delegasjonen også spørsmålet om Helsingforsavtalen bør revideres, og konkluderte med at delegasjonen stiller seg åpen for en diskusjon om endringer av Helsingforsavtalen, dersom disse er velbegrunnede.
Leder for grensehinderforumet, tidligere ambassadør Ole Norrback, orienterte medlemmer av delegasjonen om arbeidet med å fjerne unødige grensehindre mellom de nordiske land i et møte 21. april 2010.
På bakgrunn av en henvendelse fra landbruks- og matminister Lars Peder Brekk ble det holdt et møte mellom statsråden og delegasjonen den 16. juni 2010. Hensikten med møtet var å diskutere de framtidige rammebetingelsene for virksomheten til NordGen, Nordisk genressurssenter.
Det er bred politisk enighet om at arbeidet i Nordisk Råd skal forankres best mulig i parlamentene og i fagkomiteene. Stortingets delegasjon til Nordisk Råd har fordelt og oversendt vedtakene fra nordisk Råds sesjon i 2009 på relevante fagkomiteer i Stortinget. Likeledes har delegasjonen gått gjennom det danske formannskapsprogrammet i Nordisk Ministerråd og delt opp hovedprioriteringer og initiativ som omtales i programmet, slik at de passer til komitéstrukturen i Stortinget. I brev av 7. desember 2010 ber stortingspresidenten komiteene gjennomgå de av Nordisk Råds vedtak og de deler formannskapsprogrammet som er relevant for komiteen og tar dette i betraktning i komiteens løpende arbeid, og rapporterer tilbake til Stortingets delegasjon til Nordisk Råd om hvordan komiteen har fulgt opp denne henvendelsen.
Utenriks- og forsvarskomiteen svarer at man har tillagt den nordiske dimensjon stor betydning i de saker den har behandlet der dette har vært relevant. Europautvalget har vært oppmerksom på det nordiske perspektiv i de saker det har vært konsultert om. Begge organer støtter en fordypning av det nordiske forsvars- og sikkerhetspolitiske samarbeid (jf. Stoltenbergrapporten) og et sterkt nordisk parlamentarisk samarbeid omkring arktiske spørsmål. Det er også bred støtte til Nordisk Råds EU-strategi for økt gjennomslag for nordiske synspunkter i EU. Utenriks- og forsvarskomiteen ønsker et sterkere fokus på utenrikspolitiske spørsmål både i det nordiske samarbeid og i samarbeidet mellom de nordiske og de baltiske land. Medlemmene av Europautvalget og utenriks- og forsvarskomiteen har merket seg at flere av punktene i det danske formannskapsprogrammet samsvarer godt med norske politiske prioriteringer. Dette gjelder bl.a. med hensyn til oppfølging av forslagene i Stoltenbergrapporten, bedre nordisk koordinering i internasjonale organisasjoner og større innsats for fremme av nordiske verdier gjennom nordiske formannskap i internasjonale organisasjoner. Utenriks- og forsvarskomiteen legger vekt på å ha kontakt med nasjonalforsamlingene i de andre nordiske land. Komiteen besøkte den finske riksdagen våren 2010 og tar sikte på å besøke den svenske riksdagen og det danske folketinget neste vår.
Den norske EFTA/EØS-delegasjonen har vært oppmerksom på nordiske forhold og perspektiver i sin behandling av saker i den felles EØS-parlamentarikerkomité. For øvrig er det nordiske perspektivet ivaretatt i enkeltmedlemmers arbeid, blant annet i Nordisk Råd og gjennom det nordisk-baltiske samarbeidet mellom lederne av de åtte landenes utenrikskomiteer.
Justiskomiteen sier i sitt svarbrev at man ved flere anledninger har drøftet hvordan komiteen bedre kan forankre det som skjer i det nordiske samarbeid med komiteens saksbehandling. Komiteen er enig i at det er viktig at den holder seg godt orientert om det som skjer i de andre nordiske land og i Nordisk Råd. Komiteen har ett medlem som er medlem av Stortingets delegasjon til Nordisk Råd og som har fått et særskilt ansvar for å holde komiteen løpende orientert dersom det skjer noe på komiteens arbeidsområde i Nordisk Råd. Komiteen har et stort antall saker som er grenseoverskridende, og komiteen vil i behandlingen av slike saker holde seg orientert om hva som skjer i de andre nordiske land på disse områdene. Komiteen presiserte for eksempel i innstillingen til ny varemerkelov, jf. Innst. 101 L (2009–2010) det positive i at det ved utarbeidelsen av denne loven var gjort et betydelig arbeid for å få mest mulig nordisk rettsenhet. Komiteen gjennomførte i mai 2010 en studiereise til Sverige hvor bl.a. et møte med den svenske justiskomiteen sto på dagsordenen.
Næringskomiteen viser til at innovasjon er et av de prioriterte områdene i Nordisk Råd, og at komiteen har fokus på dette saksfeltet blant annet i budsjettsaker og i dialog med virkemiddelapparatet. I dette arbeidet er det mange synergier med arbeidet i Nordisk Råd.
I vurderingen av samspillet mellom forskning og innovasjon og næringslivets rolle vil komiteen følgje dette arbeidet for å dra nytte av det i utviklinga av det norske virkemiddelapparat og i vår egen innovasjonsstrategi. Næringskomiteen viser også til at Nordisk Råd ønsker å få et felles innspill til EU om en mer bærekraftig fiskeripolitikk, samt å få ned omfanget av utkast. Her har næringskomiteens medlemmer engasjert seg, både i EFTA/EØS-sammenheng og, sammen med Island og Færøyene, med inngående diskusjoner med Europaparlamentets fiskerikomité. Komiteen viser også til sammenfallende interesser nasjonalt og nordisk knyttet til romfart og miljø- og ressursovervåking i nordområda, og peker på at det er et viktig element i navigasjons- og kommunikasjonssystem for fiskeri og skipsfart.
Helse- og omsorgskomiteen viser i sitt svar til arbeidet med St.meld. nr. 47 (2008–2009) Samhandlingsreformen og sine merknader i Innst. 212 S (2009–2010).
Familie- og kulturkomiteen bemerker i sitt svar at den i dette stortingsåret ikke har hatt saker til behandling som har hatt direkte tilknytning til Nordisk Råd.
Kommunal- og forvaltningskomiteen sier likeså at den i dette stortingsåret ikke har hatt saker til behandling som har hatt direkte tilknytning til nordisk samarbeid, men informerer om at under komiteens reise til Danmark 18.–20. mai 2010 hadde man møte med representanter fra tre ulike komiteer i Folketinget hvor det ble utvekslet informasjon om innvandrings- og integreringspolitikk, boligpolitikk og kommunal forvaltning.
Arbeids- og sosialkomiteen understreker i sitt svarbrev at komiteen ser det som svært viktig at det nordiske samarbeidet er forankret i Stortinget, men gjør oppmerksom på at den ikke har hatt saker til behandling som har hatt direkte tilknytning til Nordisk Råd i dette stortingsåret.
Delegasjonen var 7.–10. februar vertskap for en gruppe parlamentarikere på 23 deltakere fra Russland. Besøket skjedde innen rammen for Nordisk Råds utvekslingsprogram for politikere fra Baltikum og Russland.
Delegasjonen tok imot en gruppe russiske tjenestemenn fra Arkhangelsk-regionen 10. mai og tok imot en gruppe russiske lokalpolitikere fra samme region i juni.
Medlemmer av delegasjonen deltok i utvekslingsprogram arrangert av Parliamentary Association of North West Russia i til St. Petersburg og Kaliningrad i mai.
Delegasjonen tok den 14. september imot 14 unge russere som inngår i det såkalte «Presidenprogrammet» som finansieres av Utenriksdepartementet og har vært i virksomhet i 10 år. Formålet er å gi unge russiske ledere erfaring om ledelse i lokal forvaltning eller i private bedrifter.
Delegasjonens sekretariat hadde i en uke i september 2009 gjennom «Presidentprogrammet» en russisk hospitant fra Komis regionale parlament. I en uke i august 2010 hadde delegasjonens sekretariat en hospitant fra Europaparlamentet.
Nordisk Råds felles informasjonsstrategi, som koordineres av sekretariatet i København, bygger på tre hovedpunkter: Informasjonssiden Analys Norden, nyhetsbrevet Norden i veckan som distribueres elektronisk hver uke, og hjemmesiden på Internett (www.norden.org) med informasjon om det offisielle samarbeidet. Nyhetsbrevet Top of Europe distribueres elektronisk hver måned. Det trykkes på engelsk og russisk.
Den norske delegasjonen har i løpet av det siste året sendt ut en rekke pressemeldinger, formidlet publikasjoner og informasjonsmateriell, samt besvart muntlige og skriftlige forespørsler. Det har også blitt skrevet debattartikler som er publisert i norske og nordiske aviser. I tillegg har den norske delegasjonen til Nordisk Råd en oppdatert side om aktuelle møter og deltagelse på disse på stortinget.no.
Stortingsrepresentant Hans Frode Asmyhr representerte den norske delegasjonen i forbindelse med et arrangement på Bærum Bibliotek den 21. januar 2010, hvor de nominerte forfatterne fra Norge til Nordisk Råds litteraturpris Karl Ove Knausgård og Tomas Espedal ble presentert.
Delegasjonen har et godt samarbeid om informasjonsspørsmål med Foreningen Norden og Norden i Fokus.
Delegasjonen er representert i styrene for Nordisk Informasjonskontor i Alta og Arendal ved henholdsvis Anna Ljunggren og Per Olaf Lundteigen.
Nordisk Råd deler årlig ut stipendier til journalister i hvert av de nordiske land. Summen som fordeles blant norske journalister for år 2010, var DKK 90 000. De norske presidiemedlemmer Dagfinn Høybråten, Bendiks H. Arnesen og Per-Kristian Foss bestemte hvem som skulle tildeles stipendium. Følgende journalister mottok stipendium for i år:
Gunn Hedberg DKK 40 000, Kari Gåsvatn DKK 30 000 og Tor H. Monsen DKK 20 000.