Vedlegg 5
Stortingets delegasjon til Nordisk Råd er svært engasjert i arbeidet med å fjerne nordiske grensehindringer. Som en oppfølging av Nordisk Råds vedtak og rekommandasjoner sendte delegasjonen i desember 2008 brev til alle departement hvor de ble oppfordret til å gi en redegjørelse for konsekvensene på grensehinderområdet i alle saker som fremlegges for Stortinget.
Delegasjonen satte stor pris på at samarbeidsministeren sammen med justisministeren i desember 2008 sendte brev til alle departement hvor de oppfordret dem til å redegjøre for rettstilstanden i de nordiske land i lovproposisjoner samt at det skal tilstrebes en nordisk rettslikhet ved gjennomføring av fellesskapsrettsakter.
Delegasjonen konstaterer at arbeidet med å fjerne eksisterende grensehindringer og å unngå at nye kommer til, er kommet godt i gjenge.
Delegasjonen hadde 29 april 2009 møte med Ole Norrback, leder for Nordisk grånshinder-forum og med Bjarne Mørk Eidem som er Norges representant i forumet. På møtet fremkom særskilt to problemstillinger i forhold til grensehindringer. Den ene er at nordiske embetsmannskomiteer oppfatter at EU-vedtak binder landene mens nordiske vedtak oppleves som ikke bindende. I dette siste tilfelle mangler komiteene klare politiske signaler, eller beslutninger, i sitt arbeid med å fjerne grensehindringer og i å hindre at nye oppstår. Konklusjonen blir ofte at "på vårt område er det ikke mulig å endre reglene".
Den andre problemstilling er at finanskrisen skaper store bevegelser på det nordiske arbeidsmarket, og det skjer at innbyggere fra våre naboland sies opp og velger å reise hjem. Grenseforumet har registrert at det er uklarheter i forhold til hvilke rettigheter disse arbeidstakerne har. Er det rettigheter opptjent i Norge eller er det regler i hjemlandet som gjelder.
Under møtet ble det nevnt at en mulighet til å løse dette problemet på, kunne være å innføre en form for "generalklausul" slik at den enkelte person på en rask måte kunne få avklaret sine rettigheter og dermed det økonomiske oppgjør. Delegasjonen drøftet denne saken på sitt møte 8 juni 2009 hvor også nordisk samarbeidsminister var til stede. Delegasjonen ga uttrykk for at de punkter som Ole Norrback og Bjarne Mørk Eidem tok opp med delegasjonen, bør snarest aktualiseres i Nordisk Ministerråd. Nordisk samarbeidsminister delte denne oppfatning.
Delegasjonen konstaterte dessuten med henvisning til den "Nordiske trekkavtale" (Overenskomst av 30. juni 1997 om oppkreving og overføring av skatt), at det burde undersøkes nærmere muligheten om å få iverksatt en "generalklausul". Ved uenighet mellom landene om forståelsen av regelverket skal saken løses mellom relevante myndigheter i de angjeldene land, mens borgeren ikke blir lidende under en slik tvist.
Delegasjonen anser at fjerning av grensehindringer er svært viktige for befolkningen i de nordiske land. Samtidig viser eksemplene til Norrback og Mørk Eidem at dette er en vanskelig og tung prosess.
Delegasjonen tør derfor be Statsministeren om å ta opp med sine nordiske kollegaer om at det skal fattes politiske vedtak med klare instrukser til embetsverket vedrørende arbeidet med å fjerne grensehindringer og i å hindre at nye oppstår. Dette vil dessuten vær i full overensstemmelse med Helsingforsavtalens Artikkel 61 hvor det sies at "Statsministrene har ansvaret for den overordnede samordning av nordiske samarbeidsspørsmål".