Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

Det politiske samarbeidet i Norden bygger på felles vurderinger og en vilje til å oppnå resultater som øker Nordens kompetanse og konkurransekraft. Samarbeidetes mål er å øke fellesskapet mellom de nordiske land og deres befolkninger. Nordisk Råd er en aktiv aktør i regionalt samarbeid i Nordens nærområder som Vestnorden, Barentsregionen, Arktis og Østersjøregionen samt i partnerskapet den nordlige dimensjon.

Nordisk Råd utøver parlamentarisk kontroll i forhold til Nordisk Ministerråd og behandler og uttaler seg om de forslag som Ministerrådet fremlegger for Rådet. Nordisk Ministerråd og regjeringene må ta stilling til og rapportere til Nordisk Råd om de forslag som Rådet fremmer.

Rammeprogrammet for Nordisk Råds virksomhet "Norden i verden – verden i Norden" ble vedtatt på Nordisk Råds sesjon i Helsingfors i oktober 2008. Der presenteres visjoner og tiltak om bl.a. grensehindringer, nordlige dimensjon og de globale utfordringer som miljø og klimaendringer.

I forkant av sesjonen i Stockholm i oktober 2009 vil Nordisk Råd holde et parlamentarisk møte med deltakelse fra alle land rundt Østersjøen om miljøet og klimaendringer. Formålet med møtet er å søke å få parlamentariske innspill til regjeringenes opplegg for FNs Miljøtoppmøte i København i desember 2009.

Arbeidet med å fjerne hindringer mellom de nordiske land er høyt prioritert i Nordisk Råd og av Stortingets delegasjon. Nordisk Råd anbefalte på sesjonen i Helsingfors de nordiske lands regjeringer å innarbeide henvisninger til relevant lovgivning i de øvrige nordiske land, når forslag til nye lover fremlegges i de nasjonale parlamenter samt opplyse om eventuelle konsekvenser i forhold til de øvrige nordiske land. Delegasjonen har i desember 2008 underrettet alle departement om denne anbefaling og har samtidig opplyst at Stortingets presidentskap tidligere i samme år anbefaler en slik arbeidsmåte. Den nordiske samarbeidsministeren har, sammen med justisministeren, sendt tilsvarende brev til departementene hva gjelder nye lovforslag og ved gjennomføring av fellesskapsrettsakter. Delegasjonen har dessuten i juni 2009 sendt brev til statsministeren med oppfordring om at nordiske statsministre skal fatte vedtak med klare instrukser til embetsverket vedrørende arbeidet med å fjerne grensehindringer og hindre at nye oppstår. Delegasjonen vil følge dette arbeidet nøye videre.

Nordisk Råd har utviklet et nært og godt parlamentarisk samarbeid med Russland, både med landets parlament og med regionale parlamenter i Nordvest-Russland. Dette fremmer samarbeidet i Barents- og Østersjøregionen samt i Arktis. Viktige møteplasser for debatt mellom nordiske og russiske parlamentarikere har vært parlamentariske konferanser om den nordlige dimensjon i, den fjerde Barents’ parlamentarikerkonferanse i mai samt russisk-nordisk rundebordskonferanse i juni.

Nordisk Råd har i 2009 fortsatt dialogen fra 2007 og 2008 med parlamentet i Hviterussland og med politiske partier som ikke er representert i parlamentet gjennom avholdelse av seminar om "Politikernes rolle i samfunn under forandring" med vekt på miljø-, klima- og energispørsmål.

Berit Brørby
delegasjonsleder