Helge Orten er visepresident i Nordisk råd i år, og ser frem til hovedsesjonen på Stortinget denne uka. Foto: Peter Mydske/Stortinget

Helge Orten er visepresident i Nordisk råd i år, og ser frem til hovedsesjonen på Stortinget denne uka. Foto: Peter Mydske/Stortinget

Visepresident Orten gleder seg til Nordisk råd i Oslo

Tirsdag 31. oktober er Stortinget fullt av parlamentarikere fra hele Norden til den 75. sesjonen i Nordisk råd. Sentralt i sesjonen står Helge Orten (H). Stortingsrepresentanten fra Molde er visepresident i Nordisk råd i år.

Nordisk råd er en sammenslutning av parlamentarikere, folkevalgte i nasjonalforsamlingene, i de fem nordiske landene, samt Grønland, Færøyene og Åland. Hvert år samles de til sesjon i hovedstaden til det landet som har presidentskapet i Nordisk råd dette året. I år har Norge presidentskapet. Orten er visepresident, og nå skal den ivrige nordisten diskutere politikk med nordiske kolleger i tre hele dager. Ofte betyr det også møter mellom ministere fra de samme landene.

- Dette blir et nordisk toppmøte der også statsministrene og utenriksministrene er samlet i Oslo. De nordiske regjeringene har en visjon om at Norden skal være verdens mest bærekraftige og integrerte region innen 2030 og vi ser frem til en nærmere dialog med statsministrene om hvordan vi skal nå det målet, forteller Orten. 

Stoltenberg gjestetaler

Han viser til at det både under pandemien og i perioden etter at Russland invaderte Ukraina, har det nordiske samarbeidet fått en ny dimensjon. Så forsvars- og sikkerhetspolitikken står mer sentralt enn før. Det blir understreket av at alle fem medlemsland snart også er medlemmer sammen i Nato. Derfor er det et høydepunkt i sesjonen at generalsekretæren i Nato, Jens Stoltenberg, er gjestetaler tirsdag. Det blir første gang han entrer denne talerstolen siden han gikk ut av Stortinget i 2014.

- Det nordiske samarbeidet oppleves av denne grunn viktigere enn på lenge. De fem landene hører med blant verdens mest velfungerende demokratier, sier Orten.  

Prisgalla i Operaen

Nordisk råd-sesjon er ikke bare politiske møter. Det er også fest, særlig tirsdag kveld. Da samles delegater og gjester til gallaforestilling i Den norske opera for å overvære utdelingen av de fem prisene som deles ut av Nordisk råd, i kategoriene litteratur, barne- og ungdomslitteratur, film, miljø og musikk.

Trygt, grønt og ungt

Allerede fredag 27.10. begynte et forspill til sesjonen med Ungdommens Nordisk råd som pågikk gjennom helgen. Det norske presidentskapet har gjennomført en konkurranse der skoleelever ble oppfordret til å bidra med essay eller med andre kunstneriske uttrykk beskrive hva de tenker og føler om demokrati, ytringsfrihet og netthets. Hensikten er å stimulere til økt demokratisk deltakelse blant de unge. Noen av bidragene er samlet i en egen utstilling på Eidsvolls plass som ble åpnet på formiddagen mandag 30. oktober.

- Temaet for denne sesjonen er et trygt, grønt og ungt Norden. Det er så viktig å stimulere unge mennesker til å delta aktivt i demokratiet, og skape grunnlag for en god debatt der alle føler det trygt å si det de mener, sier visepresidenten i Nordisk råd, Helge Orten.

Her er oversikten over de norske og samiske nominerte til fem prisene fra Nordisk råd:

Litteraturprisen: Ingeborg Arvola, Kniven i Kilden og Kathrine Nedrejord, Forbryter og straff. Anne-Grethe Leine Bientie og Bierna Leine Bientie, Jaermeme miljjen luvnie jeala.

Barne- og ungdomslitteratur: Gro Dahle og Svein Nyhus (ill.): Ikke! (bildebok), Ingrid Z Aanestad og Sunniva Sunde Krogseth (ill.): Berre mor.  Mary Aionieida Sombán og Sissel Horndal (ill.) Arvedávergeriikii

Film: Gunnar Vikene (manus) og Maria Ekerhovd (produsent): Krigsseileren

Musikk: Berit Opheim (folkesanger), Håvard Gimse (pianist)

Miljøprisen: Fæbrik (Norge)


Sist oppdatert: 30.10.2023 15:06