Tirsdag 7. mai åpnet Stortinget en utstilling i Eidsvollsgalleriet, som gjennom bilder og tekst forteller om de sentrale hendelsene i hans militære og politiske liv. Krigskorset er også utstilt.
– Historien om Per Hysing-Dahl, den unge piloten som tjenestegjorde i det britiske luftvåpenet og fikk krigskorset for en operasjon som holdt på å koste ham og tre franske agenter livet, er ukjent for mange. Men den er viktig å løfte den frem, for den er mer aktuell enn på lenge, sier Masud Gharahkhani.
Da det gikk galt i nattemørket
Under andre verdenskrig var Hysing-Dahl en av to norske piloter i den hemmelige 161-skvadronen i Royal Air Force, som fløy bombetokter over Tyskland og forsynte den europeiske motstandsbevegelsen med agenter og materiell.
På et oppdrag gikk det galt. Han skulle frakte tre franske agenter fra England til det okkuperte Frankrike, men kunne ikke lande. På vei tilbake over Den engelske kanal ble flyet skutt ned.
Per Hysing-Dahl valgte å ikke gjøre det han var opplært til: å utløse fallskjermen og redde eget liv. I stedet risikerte han livet for å redde andres. Utrolig nok greide han å nødlande på vannet og redde livet til to av de tre franske agentene. For dette fikk han krigskorset med sverd.
– Noen mennesker utfører bragder som blir stående som et eksempel til etterfølgelse for generasjoner. De viser en offervilje som redder andres liv. Tidligere stortingspresident Per Hysing-Dahl var et sånt menneske. Og dessverre er kampen hans mer aktuell enn på lenge. I dag gir ukrainerne livet som innsats for å bevare sin frihet og sitt demokrati. Globalt er demokratiet truet av illiberale krefter, og er nå på samme nivå som i 1985. Hysing-Dahls historie minner oss på at vi aldri kan ta friheten for gitt, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.
Oldebarnet på ni år holdt tale
Under tirsdagens utstillingsåpning holdt, foruten stortingspresidenten og en representant fra Forsvaret, Hysing-Dahls oldebarn en tale under utstillingsåpningen. Ida Marie Hysing-Dahl (9) hadde skrevet denne helt på egenhånd.
– Jeg er den yngste etterkommeren av Per Hysing-Dahl. Jeg og min familie er glad for å ha oldepappa som vårt forbilde. For han og de andre mennene og kvinnene som kjempet som han, var tapre mennesker som gjorde alt for rettferdighet og for at vi, hans etterkommere, skulle få leve i et fritt land, sa ni-åringen fra Arna i Bergen, i sin tale.
Stortingspresidenten lot seg imponere av oldebarnets innsats.
– Det er ikke mange ni-åringer som har holdt tale på Stortinget. Jeg synes det er symbolsk fint at Hysing-Dahls yngste etterkommer holder tale på vegne av familien. Det er barn som Ida Marie som en dag skal ta vare på demokratiet i framtida. Og det at hun har skrevet talen selv, er ekstra imponerende. Både talen og fremføringen gjorde inntrykk.
Se bilder fra utstillingsåningen
Les mer om Per Hysing-Dahl