Stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H) er vertskap for møtet i Stavanger denne uken.

Stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H) er vertskap for møtet i Stavanger denne uken. Foto: Stortinget.

Fremtidens ledere møtes i Stavanger

Energisikkerhet og ungdoms medvirkning i politiske prosesser står på agendaen når unge parlamentarikere fra 13 av OSSEs medlemsland møtes i Stavanger 4.–6. september.

Nylig ble stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H) gjenvalgt som nestleder i nettverket av unge parlamentarikere i OSSE parlamentarikerforsamling (OSSE PA). Han er vertskap for møtet.

Sikkerhet og ungdoms medvirkning

− Jeg ser fram til å ønske unge representanter fra parlamentene i Europa velkommen til energihovedstaden og Norge for å drøfte sikkerhetspolitikk, energi og klima, og dele norske erfaringer, sier Aleksander Stokkebø, som er varamedlem i Stortingets delegasjon til OSSE PA.

− Det er veldig positivt at to kolleger fra Ukraina også deltar i Stavanger. Dette gir oss muligheten til å høre mer om situasjonen i landet nå og hvordan vi kan bistå.

Som følge av Russlands angrepskrig mot Ukraina har energisikkerhet kommet høyt på den politiske dagsorden. I Stavanger vil ungdomsnettverket diskutere både energisikkerhet, men også ungdomsmedvirkning i politiske prosesser.

− Det grønne skiftet og klimamålene medfører også krav om omstilling. De unges stemme er viktig i disse store spørsmålene, sier Stokkebø. 

Skal besøke en rekke institusjoner i Stavanger

Under besøket til Stavanger vil parlamentarikerne møte representanter for Stavanger kommune, Stavanger Næringsforening, Lyse energi, Equinor, Nysnø klimainvesteringer, Sokkeldirektoratet, og NATO Joint Warfare Centre.

Parlamentarikerne som deltar i Stavanger kommer fra 13 land i OSSE-området: Armenia, Italia, Kroatia, Kypros, Luxemburg, Montenegro, Nord-Makedonia, Polen, Slovakia, Tyrkia, Ukraina, Østerrike og Norge. 

Nettverket ble opprettet i 2022, og Stokkebø har deltatt siden starten med å sette unges medvirkning i sikkerhetsspørsmål på dagsorden i forsamlingen. Tidligere i år samlet Stokkebø norske ungdomsorganisasjoner som jobber med sikkerhets- og utenrikspolitikk på Stortinget for å få innspill til arbeidet med en resolusjon som ble fremmet og vedtatt på OSSE PAs hovedsesjon i Bucuresti i juli.


Sist oppdatert: 02.09.2024 14:36