Av 51 norske og internasjonale kunstnerne som meldte sin interesse for oppdraget gjennom en Open Call i februar, var 36 kvinner og 15 menn. Nå er fem kvinner og én mann plukket ut til å delta i en lukket konkurranse. Disse er: Christine Aspelund, Kjersti Wexelsen Goksøyr, Lina Viste Grønli, Håkon Anton Fagerås, Anne-Karin Furunes og Kirsten Kokkin. Endelig valg av utførende kunstner skjer i midten av september.
Stortinget markerer i 2021 at det er 100 år siden første kvinne, Karen Platou, ble valgt til fast stortingsplass. Markeringen innebærer at flere kvinnelige pionérer hedres på ulike måter. Et av tiltakene er en skulptur på Eidsvolls plass utenfor Stortinget av Anna Rogstad. Hun var vararepresentant for Frisinnede Venstre og møtte første gang på Stortinget i 1911.
− Anna Rogstad banet vei for store og varige endringer på Stortinget, og i Norge. Nå vil vi gi henne den plassen hun fortjener utenfor Stortinget, sier stortingspresident og juryleder Tone Wilhelmsen Trøen.
KORO bistår Stortinget med kunstfaglig rådgivning i prosjektet som har en ramme på fire millioner kroner.
− De kunstnerne som er valgt representerer et interessant spenn i dagens diskusjon om hvordan et hedringsmonument kan se ut i dag, sier seniorkurator Trude Schjeldrup Iversen i KORO.
Etter planen skal skulpturen avdukes 8. mars 2023.
Disse kunstnerne inviteres til lukket konkurranse:
Christine Aspelund (f. 1966, Nyköping) er billedhugger som bor og arbeider i Oslo. Aspelund er skolert innen klassisk figurativ kunst, men er like interessert i abstraksjoner og konseptuelle uttrykk som i det rent figurative. Arbeidene hennes er preget av stor kunnskap om og oppmerksomhet rettet mot håndverket. Skulpturene tar utgangspunkt i kroppslige volum som blir formidlet gjennom finstemte nyanser. Aspelund er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademi. Begge institusjonene er nå en del av Kunsthøgskolen i Oslo, der hun også har vært gjestelærer. Aspelund har hatt arbeidsopphold i Berlin, Pietrasanta og Roma.
Kjersti Wexelsen Goksøyr (f. 1945, Oslo), bor og arbeider i Nittedal. Hun har i mange år arbeidet innenfor en klassisk modernistisk tradisjon og er kjent for sine stiliserte og uttrykksfulle menneskeskikkelser og hoder i stein. Goksøyrs skulpturer har generelt en religiøs og filosofisk dimensjon, der hun særlig kretser rundt overgangsprosesser, det livgivende og spirende i tilværelsen. Goksøyr er utdannet ved Statens håndverks-og kunstindustriskole og Statens kunstakademi.
Lina Viste Grønli (f. 1976, Bergen) Oppvokst i Stavanger, utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og bor og arbeider i Oslo og i Somerville, Massachusetts. Grønli jobber med skulpturelle problemstillinger, språk og tingliggjøring. Hun har stilt ut på SculptureCenter, New York, MIT List Visual Arts Center, Cambridge, Massachusetts, Henie Onstad Kunstsenter, Bærum, Stavanger Kunsthall, Wiels Contemporary Art Centre, Brussel og Kunsthalle Wien. Hun er ansvarlig for utsmykninger av blant andre FNs første generalsekretær Trygve Lie på Trygve Lie Plaza i New York og Kim Friele på Vågsallmenningen i Bergen.
Håkon Anton Fagerås (f. 1975, Bø i Telemark) er billedhugger og bosatt i Oslo og i Pietrasanta, Italia. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademi og har gått i lære hos steinhugger Marco Giannoni i Italia. Fagerås har utført mange utsmykkinger og minnesmerker. I 2011 ble hans monument over Roald Amundsen avduket på Bygdøy. Av andre offentlige arbeider kan nevnes monumentet over Joachim Rønneberg i Ålesund, fredsmonumentet i Narvik og utsmykninger for Kirkenes sykehus, St. Olavs hospital i Trondheim og Ibsenmuseet i Oslo. Hans siste bestillingsarbeid var en sirkulasjonsmynt for Norges Bank. Fagerås har hatt separatutstillinger ved blant annet Kunstnerforbundet, Nordnorsk Kunstmuseum og Vigelandmuseet.
Anne-Karin Furunes (f. 1961, Ørlandet) bor og jobber i Stjørdal og har et engasjement som professor ved Kunstakademiet i Trondheim, NTNU. Hun er representert med malerier og offentlige verk nasjonalt og internasjonalt, blant annet ved Kiasma Museum of Contemporary Art i Helsingfors, Museum of Arts and Design i New York og Nasjonalmuseet for samtidskunst i Oslo. Siden 1992 har Furunes utviklet en signaturteknikk for perforering av lerret eller metall. I sin kunstneriske praksis fokuserer Furunes gjerne på glemte historier og mennesker, og transformerer fotografiene hun finner i arkiver til store fysiske verk. Furunes er utdannet kunstner og arkitekt fra Kunstakademiet i Oslo og i NTNU Trondheim.
Kirsten Kokkin (f. 1951, Oslo), bor og arbeider på Ekely i Oslo og Loveland Colorado, USA. Kokkin er en norsk skulptør som er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademi og ved Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Kokkin har jobbet mye internasjonalt, i både Australia, Sverige, Italia og USA. Hun har utført 97 offentlige monumenter, og kunstverkene hennes er plassert over hele verden, men hovedsakelig i Norge og USA.