‒ Jeg tror digitale løsninger kan få en demokratisk effekt. Terskelen for å møte komiteen blir lavere, sier Geir Pollestad (Sp) som leder næringskomiteen på Stortinget.
‒ Det er krevende for en bedrift å si nei til et besøk fra Stortinget, selv om koronasituasjonen skulle tilsi at det var fornuftig.
‒ Ved å gjennomføre disse digitale komitéreisene slipper vi å sette bedriftsledere i en vanskelig situasjon, og vi får muligheten til å treffe mange på kort tid, sier Pollestad.
Næringskomiteen hadde planlagt reiser til Vestlandet, Østlandet, Nord-Norge og Trøndelag i september for å se og lære mer om hvordan koronapandemien har påvirket næringslivet. Det var avtalt møter med en rekke næringsorganisasjoner, interesseorganisasjoner og bedrifter.
‒ Det er viktig å reise ut og se steder og hilse på folk, spesielt for bedrifter og folk i distrikts-Norge, sier han.
‒ Men i den situasjonen vi er i nå, ville smitterisikoen bli for stor hvis vi reiste 15 stykker rundt i landet. Det vi oppdaget da vi gjennomførte disse reisene digitalt, var at de fungerte svært godt. Og vi kunne jobbe langt mer effektivt enn om vi hadde brukt tog og fly.
Pollestad sier også at digitale høringer gjør det enklere for flere å delta. De som vil komme med innspill slipper da å reise til Oslo, og komiteene kan få innspill fra flere bedrifter, regionale interesseorganisasjoner og enkeltpersoner.
Men selv om de digitale reisene har fungert godt, og kan ha en demokratisk effekt, kan de ikke erstatte de fysiske reisene, sier Pollestad.
‒ De digitale reisene må komme i tillegg til fysiske reiser. Vi kan ikke slutte å dra ut for å treffe folk der de bor og jobber.