Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (t.v.) lanserte kampanjen #Siifra på siste dag av Arendalsuka. Hun gjorde det sammen med leder Martine Tønnesen (KrFU), leder Rode Hegstad (LNU), leder Ina Libak (AUF) og Anja Abusland fra Senterungdommen. Foto: Stortinget

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (t.v.) lanserte kampanjen #Siifra på siste dag av Arendalsuka. Hun gjorde det sammen med leder Martine Tønnesen (KrFU), leder Rode Hegstad (LNU), leder Ina Libak (AUF) og Anja Abusland fra Senterungdommen. Foto: Stortinget

Lanserer #siifra – en guide for en bedre debattkultur

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen, de politiske ungdomsorganisasjonene og LNU vil ha flere unge stemmer med i demokratiet. Det er bakgrunnen for guiden til god debattkultur som ble lansert under Arendalsuka, fredag formiddag.

– Det skal være trygt å si ifra, og det skal være gøy for de unge, ikke skummelt, sier Trøen.

Sammen med ungdomspartiene og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) lanserte hun fredag formiddag et initiativ for å få en bedre ytringskultur.

I fellesskap har de utarbeidet en guide som skal bidra til å få flere unge stemmer til å delta i debatter uten å frykte for konsekvensene.

Initiativet har fått navnet #siifra.

- Å bidra med sine argumenter i en debatt er å si ifra. Å melde ifra om uakseptable metoder for å avskjære videre debatt, er å si ifra. Å hjelpe noen som er utsatt for slike metoder, er å si ifra, påpeker Trøen. 

- Guiden skal tydeliggjøre hva som kan aksepteres og hva som ikke er greit i debatten. Målet er at både barn og voksne skal få kjøreregler for et godt ordskifte fritt for sjikane, hets eller skitne triks, sier Trøen.

- Uenighet er viktig

Stortingspresidenten understreker at det ikke er snakk om en guide for å være enige om alt.
- Uenighet er viktig så lenge meningsutvekslingen foregår på en god måte, sier Trøen. Guiden kommer med fem råd til ungdom som lurer på om de skal engasjere seg.
- Hvis de ikke gjør det, svekkes demokratiet. Dagens unge er morgendagens beslutningstakere, påpeker Trøen.

Glade for initiativet

Leder Rode Hegstad i LNU er glad for å være med på #siifra.

- Vi vet at mange opplever at det er vanskelig å engasjere seg når de blir møtt med stygge kommentarer. Alle barn og unge må kunne bruke stemmen sin uten å bli møtt med hets eller trusler, sier Hegstad.

Martine Tønnesen i Kristelig Folkepartis ungdom (KrFU) er enig.

- Vi har sett at mange som engasjerer seg, blir møtt med hets og hersketeknikker. Det er ikke greit. Jeg håper dette initiativet kan være med å gjøre det lettere for unge å si ifra, sier Tønnesen.

- Vi voksne er verst

Stortingspresidenten er glad for at ungdomspartiene har delt sine erfaringer og vært med på å forme initiativet. 

- De unges erfaring er dessverre at vi voksne er verst til å ty til andre metoder enn saklig argumentasjon for å stanse bremse unge engasjerte, sier Trøen. Derfor inneholder guiden også fem råd til voksne om hvordan de skal møte ungt engasjement.


Sist oppdatert: 16.08.2019 11:31