200-årsdagen for Stortingets første møte
Pressemelding
Stortingets første møte i norsk historie ble tirsdag 7. oktober markert i den gamle stortingssalen på Norsk Folkemuseum.
Stortinget kom sammen 7. oktober 1814 i høresalen til Christiania katedralskole. Forsamlingen på i alt 79 representanter var det første storting i Norges historie. 200 år etter den historiske dagen ble jubileet markert med arrangementer i den gamle stortingssalen på Norsk Folkemuseum.
– Den historiske stortingssesjonen som startet i dette rommet for 200 år siden var den avgjørende siste etappen på veien mot det fredelige – og for Norge så heldige – utfallet av «det utrolige året 1814», sa stortingspresident Olemic Thommessen i sin tale til dagens stortingsrepresentanter.
Les stortingspresidentens tale.
Stortingspresidenten, Stortingets presidentskap og øvrige stortingsrepresentanter ble ved den offisielle markeringen ønsket varmt velkommen av direktør ved Norsk Folkemuseum, Olav Aaraas.
Rundt 50 stortingsrepresentanter deltok på det offisielle arrangementet som innledet markeringene på Norsk Folkemuseum 7. oktober. I forlengelsen av den offisielle markeringen deltok over 100 ansatte i Stortingets administrasjon og partigrupper i feiringen, og stortingssalen ble også åpnet for publikum.
Stortinget høsten 1814
Stortinget ble valgt i september 1814 som en følge av Mossekonvensjonen av 14. august. Det ble da fastsatt at Stortinget skulle kalles sammen for å forhandle med representanter for den svenske kongen om en union mellom Norge og Sverige, på grunnlag av Eidsvollsgrunnloven.
Oppgaven det første overordentlige stortinget stod overfor var å redde 17. mai-grunnloven som var vedtatt på Eidsvoll og å sikre fortsatt fred ved å gjennomføre forhandlinger med Sverige om unionsinngåelse. Stortinget satt sammen til 4. november, da det vedtok en veldig lett revidert grunnlov som gjorde unionen med Sverige mulig.
Grunnloven av 4. november 1814 tilbake til sitt fødested
Den originale grunnloven av 14. november 1814 ble i anledning feiringen brakt med til sitt fødested i den gamle stortingssalen på Norsk Folkemuseum.
– Når novembergrunnloven nå vender tilbake til den gamle stortingsalen etter 200 år, er det en brikke som faller tilbake på plass, sa direktør Olav Aaraas.
– Folkemuseet har mange historiske rom, men bortsett fra Eidsvollsbygningen har ingen av dem så stor nasjonal betydning som den gamle stortingssalen. Vi er stolte over å kunne bevare de rom der Norges grunnlov ble til, og glade for at våre folkevalgte vil være med oss og feire 200-årsdagen for Stortingets aller første møte, fortsatte direktør Aaraas.
Stortingsarkivarene Tanja Wahl og Egil Borlaug stod for den varsomme fraktingen av originaldokumentet inn i den gamle stortingssalen. Der ble dokumentet pakket ut av stortingspresidenten og arkivar Tanja Wahl, og plassert i en monter i salen slik at originaldokumentet kunne vises for allmenheten der det ble vedtatt 4. november 1814.
Stortingssalen åpnet for publikum
Høresalen til Christiania katedralskole lå i 1814 på hjørnet av Tollbugata og Dronningens gate. Stortingssalen ble flyttet til Norsk Folkemuseum i 1912, da katedralskolens lokaler i Dronningens gate skulle rives. I dag er den gamle stortingssalen en permanent utstilling på Norsk Folkemuseum, og det var i denne salen markeringen av 200-årsjubileet fant sted tirsdag 7. oktober 2014. Her ble også publikum invitert inn i forlengelsen av den offisielle markeringen, for å se selve novembergrunnloven i original utgave.
Den gamle stortingssalen og museumsutstillingen «Grunnlovens beskytter – Stortingssalen 1814−1854» ble under arrangementene presentert av historikerne Monica Mørch (Norsk Folkemuseum) og Tanja Wahl (Stortinget). Både stortingsrepresentantene og publikum fikk i tillegg mulighet til å se den nevnte utstillingen – som er satt opp bak galleriet over den gamle stortingssalen.
Bilder fra arrangementene tirsdag 7. oktober blir publisert på Flickr.
Les mer om utstillingen «Grunnlovens beskytter – stortingssalen 1814–1854» på Norsk Folkemuseums nettsider.
Les mer om det ekstraordinære Stortinget som ble samlet 7. oktober 1814 på Stortingets nettsider og Eidsvoll 1814s nettsider.
Kontakt
Hanne Hjelbak, kommunikasjonsansvarlig for grunnlovsjubileet
Dag Nordbotten Kristoffersen, prosjektleder for grunnlovsjubileet