Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresidentens åpningstale 9. oktober

Pressemelding

I den kommende stortingsperioden vil stortingspresident Olemic Thommessen jobbe for å engasjere alle samfunnsgrupper i det norske demokratiet. I tillegg vil han fornye Stortingets arbeidsformer.

– Vi kan ikke ubekymret se på at for mange nye landsmenn ikke deltar i valg, at mange unge definerer seg ut av samfunnsdebatten eller at enkelte svake grupper faller på siden av den beskyttelse mot diskriminering vårt samfunn selvsagt skal gi, sa Olemic Thommessen under den høytidelige åpningen av Stortinget onsdag 9. oktober.

Thommessen la også vekt på at man i et ressurssterkt samfunn, som det norske, ikke må bli blind for egne svakheter.

– Det er viktig å se nødvendigheten av fornyelse i politikkens arbeidsformer og tilpasning til den store offentlige samtale det politiske system er en del av, sa stortingspresidenten, som ble valgt til president under Stortingets konstituering 8. oktober.

Ifølge Olemic Thommessen er dette et ansvar som Stortinget selv må bære.

– Vi må løpende utfordre egne arbeidsformer, åpne Stortinget som institusjon og gjennom deltagelse bidra til å styrke tilhørigheten til det norske folkestyret og ivaretagelsen av menneskerettighetene i vårt land, sa han onsdag.

Kampen for demokrati og menneskerettigheter i andre land er også viktig i Stortingets arbeid. Thommessen understreket at Stortinget gjennom deltagelse i interparlamentarisk samarbeid kan bidra til økt mellomstatlig forståelse og samarbeid.

Det nært forestående grunnlovsjubileet i 2014 er noe den nye stortingspresidenten ser frem til å stå i spissen for.

– Det er vårt mål at vi gjennom dette skal skape debatt om folkestyrets fremtidige hovedutfordringer og stimulere til refleksjon, engasjement og deltagelse i demokratiske prosesser. Ikke bare i jubileumsåret, men også i et lengre perspektiv.

Den høytidelige åpningen av Stortinget fant tradisjonen tro sted med deltagelse av H.M. Kongen, H.M. Dronningen, H.K.H Kronprinsen og den norske regjeringen.

Sist oppdatert: 09.10.2013 14:20
: