Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Åpen høring om Grunnloven på tidsmessig bokmål og nynorsk

Pressemelding.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen avholder åpen høring om forslagene om Grunnloven på tidsmessig bokmål og nynorsk.

Høringen finner sted onsdag 19. februar 2014 kl. 11.00, i høringssal 1 i komitéhuset, Akersgt. 18. Høringen er åpen for publikum og presse.

Hensikten med høringen er å få belyst ulike syn på forslagene.

Det foreligger tre forslag om modernisering av språket i Grunnloven:

  • Grunnlovsforslag 25 er fremsatt av Marit Nybakk, Martin Kolberg, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Per Olaf Lundteigen og foreslår oppdaterte tekstversjoner av Grunnloven på bokmål og nynorsk. Forslaget er basert på anbefaling fra Grunnlovsspråkutvalget, som under ledelse av dekan og jusprofessor Hans Petter Graver utarbeidet ett samlet forslag til oppdaterte tekstversjoner. Språkrådet var også representert i utvalget.
  • Grunnlovsforslag 21 er fremsatt av Anders Anundsen, Per-Kristian Foss, Carl I. Hagen, Michael Tetzschner og Finn-Erik Vinje, vedtatt til fremsettelse av Anders Anundsen, Per-Kristian Foss og Michael Tetzschner. Forslaget er basert på Finn-Erik Vinjes forslag til språklig fornyelse av Grunnloven. Forslaget omtales som en «varsom språklig ansiktsløfting», og gjelder kun bokmål.
  • Grunnlovsforslag 22 er fremsatt av Anders Anundsen og Per-Kristian Foss, og foreslår Grunnlovsspråkutvalgets nynorskversjon. Forslagsstillerne anfører at det er viktig at Stortinget får anledning til å diskutere valg av språkform på bokmål fritt, og vil unngå en situasjon der en er bundet til Grunnlovsspråkutvalgets bokmålsversjon.

Komiteen skal etter planen avgi innstilling om forslagene 29. april 2014. Per Olaf Lundteigen er saksordfører for forslagene.

Sist oppdatert: 18.02.2014 11:44
: