Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Sverre Myrli og Lene Westgaard-Halle. Foto: Stortinget.

Stortingsrepresentanter på romkonferanse

13.–15. oktober deltar Lene Westgaard-Halle (H) og Sverre Myrli (A) fra næringskomiteen på Stortinget på en internasjonal romkonferanse i Italia.

Konferansen ble innledet med et møte mellom politikere for å diskutere aktuelle temaer knyttet til verdensrommet. Behovet for et styrket internasjonalt regelverk for en bærekraftig utnyttelse av verdensrommet og satsing på næringsvirksomhet ble fremhevet i mange innlegg.

I Stortingets innlegg løftet Lene Westgaard-Halle frem viktigheten av satellitter for klimaovervåking. Dette er spesielt viktig i de arktiske områdene hvor klimaendringene skjer raskt og blant annet fører til smelting av havis og permafrost. Hun løftet også frem viktige norske bidrag til internasjonalt romsamarbeid:

– Bakkestasjonen for nestlasting av satellittdata på Svalbard er av stor internasjonal betydning. I tillegg er det nye romhavnen på Andøya den første i Europa hvor vi kan skyte opp småsatellitter. Dette er viktige kapasiteter som gjør Norge til en interessant partner for mange land, påpeker Westgaard-Halle.

Konferansen fortsetter den 14. og 15. oktober. Da skal stortingsrepresentantene blant annet møte representanter fra norsk næringsliv som deltar på konferansen.

– Vi ønsker flere norske arbeidsplasser i romnæringen. Det er en næring i stor vekst internasjonalt og av strategisk betydning. En dialog med representanter fra næringslivet er viktig slik at vi sammen kan løfte Norge som romnasjon, sier Westgaard-Halle og Myrli.

Les innlegget til Westgaard-Halle (engelsk)

Sist oppdatert: 14.10.2024 15:34
: