Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden
Opposisjonsleder i Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaja, var blant innlederne på seminaret.

Opposisjonsleder i Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaja, var blant innlederne på seminaret. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Seminar om politiske fanger 8. oktober

Stortingets presidentskap arrangerte seminar om politiske fanger 8. oktober 2024. Blant innlederne var Sviatlana Tsikhanouskaja, opposisjonspolitiker i Belarus. Se opptak av seminaret.

Antallet politiske fanger i Europa øker. I enkelte land er tallet rekordhøyt. Arrestasjon og fengsling av politiske motstandere, menneskerettsforkjempere og kritiske journalister har blitt et mer og mer vanlig maktmiddel i Europas autoritære regimer.

Kunnskap om, og engasjement for, den demokratiske utviklingen i Europa er av betydning også for utviklingen her hjemme. Oppmerksomhet og kontinuerlig press på de aktuelle myndigheter er av avgjørende betydning for frigjøring av politiske fanger i og for forsvar av ytrings- og forsamlingsfrihet.

Hvordan bidra til dette? Hvordan holde demokrati, grunnleggende rettigheter og frihet høyt på agendaen i viktige fora og i samfunnet generelt? Hvordan kan stortingsrepresentanter bidra? Dette var noen av de viktige spørsmålene som ble diskutert på seminaret i lagtingssalen.

Seminaret foregikk på engelsk.

Se bilder fra seminaret. Bildene kan benyttes mot kreditering.

Se opptak av seminaret

Program

  • Sted: Lagtingssalen, Stortinget
  • Tid: 11:30-15:00
  • Moderator: Roger Severin Bruland

11:30 – Enkel servering i vandrehallen

12:00 – Åpning ved Stortingets tredje visepresident Morten Wold

12:05 – Sviatlana Tsikhanouskaja

12:10 – Maria Dahle, Human Rights House Foundation

12:15 – Samtale med profilerte MR-forkjempere fra Aserbajdsjan, Belarus, Georgia, Serbia og Ukraina

13:00 – Kaffepause

13:15 – Thórhildur Sunna Ævarsdóttir, Europarådets parlamentarikerforsamlings rapportør for rapportør på politiske fanger i Europa

13:25 – Samtale med Stortingsrepresentanter; Åsmund Aukrust (A), Ingjerd Schie Schou (H), Guri Melby (V), Jone Blikra (A) og Thórhildur Sunna Ævarsdóttir

14:10 – Kaffepause

14:20 – Situasjonen i Belarus, samtale med Sviatlana Tsikhanouskaja

15:00 – Slutt

Sist oppdatert: 09.10.2024 13:19
: