Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

OSSE PAs høstmøte i Dublin

Irland var vertskap da OSSEs parlamentarikerforsamling (OSSE PA) samlet seg til høstmøte i Dublin, 2.4. oktober for å styrke Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Stortingets delegasjon sammen med OSSE PAs president, Pia Kauma (i midten). Foto: Stortinget.

Hovedtema for møtet var parlamentenes rolle i å styrke OSSEs modell for fred og sikkerhet, snart femti år etter etableringen i Helsinki.

OSSEs rolle som tilrettelegger og plattform for dialog, konfliktløsning, forsoning og bistand etter konflikter ble diskutert på høstmøtet. Temaet er særlig aktuelt i en urolig tid der OSSE-regionen står overfor store sammensatte sikkerhetsutfordringer.

I dette møtet i OSSE PA deltok om lag 200 parlamentarikere fra 46 land.

Krigføringen i Ukraina

Hovedsak i Dublin var Russlands angrepskrig mot Ukraina, som har utfordret OSSEs kjerneprinsipper.

Bård Hoksrud (FrP) holdt innlegg på vegne av den norske delegasjonen. Han viste til Norges uforbeholdne støtte til Ukraina, både militært og sivilt gjennom Nansen-programmet.

Det påhviler Russland et ansvar for å avslutte krigen. Russland startet krigføringen mot Ukraina, og de kan når som helst velge å avslutte den, sa Hoksrud. Han så frem til Finlands formannskap i OSSE neste år.

Jeg håper at Finland vil bidra til å styrke OSSE som plattform for politisk dialog og krisehåndtering, og som hjørnestein i europeisk sikkerhet, sa Hoksrud videre.

Konflikten i Midtøsten

Høstmøtet ble avsluttet med en følelsesladd debatt om konflikten i Midtøsten i regi av OSSE PAs Middelhavs-forum. Et gjennomgående tema var bekymringen over den humanitære sitasjonen i Gaza, for sivilbefolkningen, Irans innflytelse i konflikten og frykt for eskalering av krigen. Samtidig ble Israels rett til selvforsvar og behovet for at alle parter respekterer internasjonal rett understreket.

Mahmoud Farahmand (H) åpnet sitt innlegg med å vise til følgene konflikten påfører sivilbefolkningen. Han var kritisk til Irans rolle i konflikten og som våpenleverandør både til Hizbollah og til Russland.

Hvis vi ønsker langvarig fred må vi også håndtere Irans direkte bidrag og medvirkende rolle til kriger og konflikter, avsluttet Farahmand.

Bilaterale møter

Landene i NB8-regionen har i 2024 ønsket å få tettere kontakt med delegasjonene fra Sentral-Asia i OSSE PA. Dette var det andre møtet i rekken. Tema for møtet i Dublin var regionalt samarbeid og Nordisk råds president, Bryndís Haraldsdóttir orienterte om det parlamentariske nordiske samarbeidet.

Den norske delegasjonen hadde et bilateralt møte med OSSE PAs president Pia Kauma og generalsekretær Roberto Montella om aktuelle saker i parlamentarikerforsamlingen. Presidenten takket for Norges aktive bidrag til OSSE PA.

Delegasjonen møtte også Norges ambassade i Dublin.

Deltakere

Fra Stortinget deltok delegasjonens nestleder Bård Hoksrud (FrP), Sverre Myrli (A), Mona Fagerås (SV), Mahmoud Farahmand (H).

Se også

Sist oppdatert: 07.10.2024 15:56
: