Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Første visepresident Svein Harberg på Ukraina-toppmøte

Første visepresident på Stortinget, Svein Harberg møter en rekke parlamentspresidenter under det parlamentariske toppmøtet i Krim-plattformen i Riga torsdag 24. oktober. 

Stortingets første visepresident Svein Harberg. Foto: Stortinget.

Stortingets første visepresident Svein Harberg. Foto: Stortinget.

– Ukrainerne viser stort mot og trenger og fortjener vår fulle støtte, sier Harberg.
 
Det er tredje gang parlamentspresidenter samles til et parlamentarisk toppmøte i Krim-plattformen.
 
– Det har gått nesten tusen dager siden fullskala-invasjonen av Ukraina, og mer enn ti år siden den ulovlige annekteringen av Krim. Vi kan ikke la Ukraina stå alene, selv om mange kriser nå konkurrerer om oppmerksomheten, sier Harberg som representerer Stortinget under toppmøtet i Riga.
 

Initiert av Zelenskyj

Den internasjonale Krim-plattformen ble grunnlagt på et møte i Kyiv 23. august 2021 på initiativ fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Den gang var målet med plattformen å få en slutt på Russlands okkupasjon av Krim-halvøya og gjenopprette Ukrainas kontroll over eget territorium. 48 stater og internasjonale institusjoner, deriblant Norge, deltok på regjeringsnivå.
 
Etter Russlands fullskalainvasjon av Ukraina i februar 2022 ble møteplassen enda viktigere.
 

Viktig for demokratiet

Harberg skal holde et innlegg under toppmøtet. Vertene for møtet er Latvias parlamentspresident Daiga Mieriņa og Ukrainas parlamentspresident Ruslan Stefantsjuk.
 
– Som parlamentarikere må vi bruke slike anledninger til å minne om at vi ikke må ta demokratiet for gitt. Ukrainas frihet er av stor betydning for demokratiets fremtid i Europa, sier Harberg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sist oppdatert: 22.10.2024 15:05
: