Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden
Delegasjonen i møte med AIPAs generalsekretær.

Delegasjonen i møte med AIPAs generalsekretær. Foto: Stortinget.

Asia-delegasjonen i dialog med parlamentarikere fra ASEAN-landene

Det grønne skiftet, blå økonomi, handel og bilateralt samarbeid sto høyt på agendaen da Stortingets Asia-delegasjon deltok på ASEANs interparlamentariske forsamlings generalforsamling (AIPA) i Vientiane, Laos.

I et innlegg i plenum og eget dialogmøte med AIPA-kolleger understreket den norske delegasjonen muligheten for økt samarbeid på disse områdene, samt viktigheten av at ASEAN støtter opp om den internasjonale rettsorden.
 
– Mot et bakteppe av krig, konflikt og økte geopolitiske spenninger, var dette et ekstra viktig budskap for oss i år. Vi brukte også anledningen til å fremme den nylig inngåtte samarbeidserklæringen mellom EFTA og ASEAN, som vi håper kan styrke samarbeidet med en så viktig region for Norge innenfor handel, grønn og blå økonomi, sa delegasjonsleder Sem-Jacobsen. 
 

Samarbeid om det grønne skiftet

Bilaterale møter med delegasjonene fra ASEAN-landene og andre land som var tilstede var også en viktig del av deltakelsen i Laos. Gjennom møter med delegasjonene fra Laos, Malaysia, Thailand, Singapore, Vietnam, Filippinene og Kambodsja fikk Stortingets delegasjon innblikk i utviklingen i regionen og anledning til å diskutere saker som er viktige også for Norge. Samarbeid om det grønne skiftet var sentralt i alle møtene. 
 

Støtte til Ukraina

Et viktig møte for delegasjonen var samtalen med representanter for den ukrainske Radaen. Delegasjonsleder Sem-Jacobsen uttrykte Stortinget og Norges sterke støtte til Ukraina i den pågående krigen.  Det ble også gjennomført et dialogmøte mellom Norge som observatør og representanter fra alle AIPAs medlemsland. 
 
– Russlands angrepskrig i Ukraina har ringvirkninger verden over, og det var viktig for oss som delegasjon å bidra til at Ukrainas sak holdes på agendaen også i ASEAN-regionen. I mitt innlegg i plenum understreket jeg derfor at folkeretten gjelder i alle konflikter og uttrykte vår støtte til Ukraina,  sa Sem-Jacobsen etter plenumsmøtene.  
 

Kvinner i politikken

AIPAs 45. generalforsamling fant sted i Laos 18.–21. oktober 2024. På konferansens første dag deltok Sem-Jacobsen på AIPAs kvinnepolitiske rundebord hvor representasjon av kvinner og kvinner i politikken var tema. Med representanter fra Thailand og Singapore diskuterte hun hvordan politiske partier og parlamenter bedre kan legge til rette for at kvinner kan delta i politikken. Hun understreket spesielt at kvinner i politikken var viktig for å få satt saker som for eksempel vold i nære relasjoner på agendaen. Det var enighet i panelet om at det var verdifullt å utveksle erfaringer og ideer, men at tiltak og løsninger måtte tilpasses de forskjellige landene slik at man kunne øke kvinneandelen i parlamentene i ASEAN-regionen. Denne tematikken sto også sentralt i egne møter med AIPAs generalsekretær og UN Women.
 

Delegasjonen

Delegasjonen besto av delegasjonsleder Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), nestleder Erna Solberg (H), Truls Vasvik (A), Sverre Myrli (A), Helge André Njåstad (FrP) og Grete Wold (SV).
 
 
 
Sist oppdatert: 22.10.2024 16:54
: