Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 22

Denne uken har Stortinget gjort vedtak som er ment å styrke europeisk forsvarsindustri og gitt samtykke til åtte nye såkalte omforente områder der USA kan utplassere forsvarsstyrker. Stortinget har også behandlet kjøpet av Meraker Brug.

Klubbe. Foto: Stortinget.

Styrking av den europeiske forsvarsindustrien

Stortinget har vedtatt samtykke til EØS-komiteens beslutning om å innlemme i EØS-avtalen en EU-forordning (EDIRPA) som er ment å styrke den europeiske forsvarsindustrien gjennom felles anskaffelser.

Endringer i avtalen mellom Norge og USA om forsvarssamarbeid

Stortinget har behandlet og gitt samtykke til inngåelse av avtale av 2. februar 2024 om endring av vedlegg A i tilleggsavtale mellom Norge og USA om forsvarssamarbeid av 16. april 2021, Supplementary Defense Cooperation Agreement (SDCA).

Endringsavtalen gjelder inkludering av åtte nye omforente områder i avtalens vedlegg A, med de rettigheter og forpliktelser for områdene som følger av SDCA, blant annet at USA kan utplassere styrker der.

Avtalens vedlegg A er en integrert del av avtalen og angir hvilke geografiske områder på norsk territorium som vil være å anse som omforente områder. Dette er steder som vil være sentrale i utviklingen av forsvarssamarbeidet med USA og der det kan være aktuelt med større amerikanske investeringer i militær infrastruktur. SDCA inneholder særlige regler om de omforente områdene, og gir blant annet amerikanske myndigheter en begrenset adgang til å utøve myndighet på disse områdene.

Les mer om den folkerettslig bindende tilleggsavtale om forsvarssamarbeid Norge og USA har fremforhandlet og Stortinget nå har samtykket til endringer i.

Statskog SFs kjøp av Meraker Brug

Stortinget har behandlet Statskog SFs kjøp av Meraker Brug.

Høyre, Fremskritsspartiet og Venstre fremmet følgende mindretallsforslag:

«Stortinget finner det kritikkverdig at tidligere statsråd Sandra Borch ikke informerte Stortinget på tilstrekkelig vis da saken om kjøpet av Meraker Brug ble behandlet i Stortinget, og mener Stortinget på den bakgrunn kan ha fattet et vedtak i strid med bevilgningsreglementet og lov om Statens pensjonsfond.»

Forslaget ble ikke vedtatt. 

Andre saker

Stortinget har behandlet en rekke andre saker denne uken, blant annet ble det gjort endringer i brukthandellova, vedtatt å flytte viltforvaltningen fra Miljødirektoratet til Landbruksdirektoratet og oppheve lovvedtaket om nydyrking og nedbygging av myr.

Bustadmeldinga – Ein heilskapleg og aktiv bustadpolitikk for heile landet ble behandlet og det samme ble Statsrådets protokoller.

Stortinget sluttet seg til kritikken i Riksrevisjonens undersøkelser «Sømløse kollektivreiser» og «Informasjonssikkerhet i forskning innenfor kunnskapssektoren».

Stortinget behandlet også årsrapportene fra Sivilombudet, Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget), Stortingets ombudsnemnd for Forsvaret og Norges institusjon for menneskerettigheter

Stortinget har i tillegg behandlet flere representantforslag, blant annet om å ta bedre vare på matjorda, stans av nye hyttefelt og  å styrke nettolønnsordningen for sjøfolk. Ingen av disse ble vedtatt.

Sist oppdatert: 31.05.2024 12:35
: