Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 2

Denne uken har Stortinget blant annet vedtatt at plan for utvinning av havbunnsmineraler må innom Stortinget før den kan godkjennes av Energidepartementet.

Mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel

Stortinget har behandlet en melding fra regjeringen om åpning for mineralvirksomhet på kontinentalsokkelen. Meldingen skisserer blant annet hvilke arealer som er aktuelle.

I Stortingets behandling av meldingen ble følgende anmodninger til regjeringen vedtatt, med stemmene til Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet:

  • Stortinget ber regjeringen ved utlysning av areal tydeliggjøre at hensynet til nasjonal sikkerhet vil være et kriterium ved tildeling av utvinningstillatelser.
  • Stortinget ber regjeringen legge frem de første planene for utvinning av havbunnsmineraler for Stortinget som proposisjon før departementet godkjenner utvinningsplanen etter havbunnsmineralloven § 4-4.
  • Stortinget ber regjeringen sørge for at Oljedirektoratet innhenter innspill fra øvrige berørte statlige etater, herunder Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet, i forbindelse med utarbeidelse av sitt forslag til arbeidsprogram til departementet.

Forslag om å styrke habilitetsreglene og gjenreise tillit til demokratiet

Stortinget har behandlet et representantforslag fra Rødt om å styrke habilitetsreglene og gjenreise tillit til demokratiet

Stortinget vedtok å gjøre endringer i «Reglement om register for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser», med virkning fra 1. mars 2024.

Det endrede reglementet fastslår at alle aksjehandler en representant foretar skal fremgå i registeret. Dette kommer i tillegg til dagens krav om en oppdatert oversikt over representantenes aksjebeholdninger.

Det skal også stilles mer omfattende krav til informasjonen som skal oppgis om den enkelte transaksjon. Reglementets § 15 angir i dag at representantene «kan» registrere opplysninger som ikke er omfattet av de positivt angitte registreringspliktene ellers i reglementet. Denne utfyllende og generelle registreringsmuligheten er omgjort til en registreringsplikt.

Det ble også gjort enkelte andre endringer i reglementet. 

Forslag om tiltak mot strømpriskrisen

Stortinget har behandlet et representantforslag fra Rødt om tiltak mot strømpriskrisen.

Stortinget vedtok å be regjeringen vurdere hvilke tiltak som raskt kan iverksettes for å hindre og avbøte en situasjon med store prisforskjeller mellom et prisområde og tilgrensende prisområder, herunder tiltak i strømnettene, bruk av flaskehalsinntekter, innretning av prisområder og andre aktuelle og relevante tiltak.

Forslag om å sikre beredskap og driftsstabilitet på norsk jernbane

Stortinget har behandlet et representantforslag fra Sosialistisk Venstreparti om å sikre beredskap og driftsstabilitet på norsk jernbane.

Stortinget vedtok å be regjeringen sørge for at Jernbanedirektoratet umiddelbart setter i gang en utredning av konsekvensene det vil ha for driftsstabilitet og beredskap dersom tungt vedlikehold av togmateriell ikke lenger vil være lokalisert i Norge. Utredningen må skje i samarbeid med relevante aktører. 

Andre saker

Stortinget behandlet også et par representantforslag om mer åpenhet i offentlige organer samt et forslag og obligatorisk id-merking av katter. Disse representantforslagene ble ikke vedtatt.

Sist oppdatert: 12.01.2024 09:51
: