Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 1

I årets første uke vedtok Stortinget blant annet endringer i smittevernloven og å be regjeringen gjøre en lovgjennomgang med mål om å fjerne utdaterte og diskriminerende begreper.

Regjeringen får hjemmel til karantene og andre begrensende tiltak ved utbrudd av farlig smittsom sykdom   

Stortinget vedtok mandag 18. desember 2023 endringer i smittevernloven og helseberedskapsloven (isolering og smittekarantene m.m.). Lovsaken ble andregangsbehandlet torsdag 4. januar 2024. Det ble fremmet forslag om å forkaste lovendringene, men dette fikk ikke flertall. Lovendringene er dermed endelig vedtatt.

Lovendringen i smittevernloven gir regjeringen, ved alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom, hjemmel til å gi forskrift om isolering, smittekarantene og andre begrensninger i bevegelsesfriheten.

Lovendringen i helseberedskapsloven gjør at markedsaktører, i en beredskapssituasjon, kan pålegges omlegging av drift og omsetningsrestriksjoner.

Utdatert og stigmatiserende begrepsbruk skal ut av norsk lovverk

Stortinget har behandlet et representantforslag fra Sosialistisk Venstreparti om å endre begrepsbruk i norsk lovverk i tråd med FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD). For eksempel bør begrep som «sinnsyk» og «åndssvak» byttes ut.

Følgende forslag ble enstemmig vedtatt:

  • Stortinget ber regjeringen foreta en lovgjennomgang med formål om å avskaffe språkbruk som beskriver funksjonshemmede eller personer med en funksjonsnedsettelse med utdaterte, diskriminerende og stigmatiserende begreper, og komme tilbake til Stortinget med forslag til nødvendige lovendringer for å sikre dette. 

Representantforslag om effektivisering av bilstøtteordningen i Nav

Stortinget har behandlet et representantforslag fra Fremskrittspartiet om effektivisering av bilstøtteordningen i Nav.

Stortinget vedtok å be regjeringen om å:

  • Senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2025, legge frem nødvendige forslag for å kutte den unødvendig lange saksbehandlingstiden for bilstøtte i Nav, eksempelvis forhåndsgodkjenning, forhåndsbestilling og langtidsplanlegging.
  • Gjennomgå regelverket for og organiseringen av bilstøtten i Nav for å sørge for at saksbehandling, bestillinger og logistikk effektiviseres, slik at folk som er avhengig av bilen som hjelpemiddel i hverdagen, ikke risikerer å stå uten bil.
Sist oppdatert: 05.01.2024 13:09
: