Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Hoksrud og Myrli observerte parlamentsvalget i Aserbajdsjan

Søndag 1. september 2024 var det parlamentsvalg i Aserbajdsjan. 

Stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Sverre Myrli.

Stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Sverre Myrli observerte valget i Quba nord i Aserbajdsjan, i grenseområdet til republikken Dagestan i den russiske føderasjonen. Foto: Stortinget

Stortingsrepresentantene Bård Hoksrud (Frp) og Sverre Myrli (A) inngikk i en gruppe på om lag 40 parlamentarikere fra OSSE PA som var med og kontrollerte at valget ble gjennomført på demokratisk vis, og i tråd med internasjonale standarder og grunnleggende prinsipper.

Landets president Ilham Aliyev valgte å fremskynde parlamentsvalget da Aserbajdsjan skal være vertskap for FNs klimatoppmøte COP29 i november.

Valgresultat og rapportering

Foreløpig valgresultat viser at Aliyev og regjeringspartiet Nytt Aserbajdsjan gikk seirende ut av søndagens valg i landet.

Partiet Nytt Aserbajdsjan ligger an til å få 63 av 125 mandater, ned fra 69 i forrige valg. De fleste andre mandatene ser ut til å gå til mindre partier som støtter president Ilham Alijev, samt uavhengige kandidater som i praksis støtter regjeringen. Valget viste en lav valgdeltakelse.

Rapporteringen fra OSSEs valgobservatører viser at selv om valget ble effektivt organisert, pekes det på flere alvorlige og kritikkverdige forhold. Det vises særlig til mangel på reelle politiske alternativer for velgerne, og på forholdene for den frie og uavhengige pressen i landet.

Les mer om OSSE PAs rapport fra valget i Aserbajdsjan (oscepa.org).

Parlamentsvalget søndag 1. september var det første siden Aserbajdsjan erobret utbryterregionen Nagorno-Karabakh fra Armenia høsten 2023.

Om valgobservasjon

Oppgavene som valgobservatører er en del av kjernevirksomheten i både OSSE PA og PACE, og bidrar til å beskytte grunnleggende sivile og politiske rettigheter.

Det er i første rekke stortingsrepresentanter som er medlem av parlamentarikerforsamlingene til OSSE, Europarådet og NATO som inviteres til valgobservasjon. Standard og metode for valgobservasjon er den samme i alle oppdrag, og er utarbeidet av OSSEs kontor for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR).

Valgåret 2024

I 2024 er det valg i svært mange land, og høsten 2024 er det blant annet valg i Georgia, Moldova, Usbekistan og USA. Stortinget deltar med observatører til flere av disse valgene.

Sist oppdatert: 03.09.2024 16:12
: