Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Årets konferanse i Rovaniemi samlet rundt 60 deltakere. Fra Stortinget deltok Helge Orten (H), Kathy Lie (SV) og Himanshu Gulati (FrP). Foto: Finske riksdagen.

Årets konferanse i Rovaniemi samlet rundt 60 deltakere. Fra Stortinget deltok Helge Orten (H), Kathy Lie (SV) og Himanshu Gulati (FrP). Foto: Finske riksdagen

Barents parlamentarikerkonferanse 25.–27. september 2023

Fremtiden for Barentssamarbeidet var tema for den 11. Barents parlamentarikerkonferansen

Finlands riksdag var vertskap for den 11. Barents parlamentarikerkonferanse, som fant sted i Rovaniemi, 25.–27. september 2023. Konferansen hadde overskriften «Barentssamarbeidet: Veien videre».

Formålet med det parlamentariske Barentssamarbeidet er å synliggjøre og følge opp saker av felles interesse i Barentsregionen. Parlamentarikerkonferansene arrangeres annet hvert år og følger det landet som har formannskapet i Barentsrådet. Konferansene samler parlamentarikere, representanter for fylker, regioner, og urfolksorganisasjon.

Stortinget arrangerte konferansen i 2021 (digitalt), da Norge hadde formannskapet i Barentsrådet.

Årets konferanse i Rovaniemi samlet rundt 60 deltakere. Fra Stortinget deltok Helge Orten (H), Kathy Lie (SV) og Himanshu Gulati (FrP).

Nye forutsetninger for Barentssamarbeidet

Den 18 september kunngjorde Russland at de valgte å forlate Barentssamarbeidet. Dette etter å ha vært suspendert både fra regjeringssamarbeidet i Barents Euro-Arctic Council (BEAC) og fra Barents Regional Council (BRC) siden mars 2022, på grunn av invasjonen av Ukraina. Dette preget også konferansen i Rovaniemi, der temaet var fremtiden for Barentssamarbeidet.

Konferansen ble åpnet av finske riksdagens talmann, Jussi Halla-aho. I sitt innlegg understreket han blant annet at Russlands invasjon er et angrep på den europeiske sikkerhetsorden. Talmannen viste til det faktum at Russland ikke lenger er en del av Barentssamarbeidet, først og fremst er et tap for det russiske folk.  Han la også vekt på at Finland anser det som viktig at det regionale Barentssamarbeidet mellom Finland, Sverige og Norge fortsetter.

En egen programdel var viet fremtidens samarbeid. Finlands ambassadør til Barentsregionen, Marja Joenusva, viste til at samarbeidet har pågått i 18 måneder uten Russland. Samarbeidet har fortsatt i «Friends of the Precidency- formatet», og har ifølge ambassadøren fungert godt. I debatten ble formatet på det fremtidige samarbeidet diskutert, herunder risikoen for overlappende strukturer. Viktigheten av å fortsette folk-til-folk-samarbeid og inkludere urfolksorganisasjoner og ungdom i samarbeidet ble løftet. Debatten ble ledet av riksdagsmedlem Beatrice Timgren (SD) fra Sverige. I panelet deltok også Thomas Nilsen fra Barents observer i Kirkenes, og Markku Heikkilä, fra Arctic Center i Lappland.

Grønn omstilling og unges fremtid på agendaen

På konferansen var ett av temaene hvordan man kan styrke satsingen på grønn omstilling i regionen. Under paneldebatten ble det diskutert hvordan man kan tiltrekke seg og beholde arbeidskraft i regionen, viktigheten av bedre infrastruktur og hvordan hensynet til miljøet kan ivaretas. Urfolks rettigheter knyttet til det grønne skiftet løftet. Debatten ble ledet av Liisa Ansela, daglig leder ved Lapplands handelskammer. Fra Stortinget deltok Himanshu Gulati (FrP) i panelet.

Konferansen var også viet en debatt om fremtiden til unge mennesker i regionen. Debatten tok blant annet opp hvordan man kan inkludere perspektivene til både ungdom og samer i beslutningsprosesser om prosjekter knyttet til grønn omstilling i regionen. Debatten ble ledet av Morten Gamst Johnsen, fungerende leder av Barents ungdomsråd (BRYC). I panelet deltok Julius Mihkkal Lindi fra Norge, som representerte Arktisk- og miljøavdelingen i Samerådet.

Konferansen vedtok et sluttdokument med anbefalinger til regjeringene i regionen, med utgangspunkt i temaene som ble diskutert. Redaksjonskomiteen ble ledet av riksdagsmedlem Heiiki Autto (Samlingspartiet) fra finske riksdagen. Stortinget var representert ved Helge Orten (H) i redaksjonskomiteen. Lenke til sluttdokumentet; her

I forbindelse med konferansen ble det arrangert et studiebesøk til Lappland Air Command.

Sist oppdatert: 04.10.2023 15:40
: