På agendaen for møtet i Strasbourg sto blant annet konsekvenser av den pågående krigen i Ukraina, oppfølging av Europarådets toppmøte i mai gjennom budsjettiltak, helhetlige tiltak for folkehelsekriser og ulike aspekter ved migrasjon og integrering.
Økt budsjettbehov gir krav om effektivisering og prioritering
Delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) er forsamlingens faste rapportør på budsjett. Hun la frem to rapporter om budsjett og prioriteringer for parlamentarikerforsamlingen og Europarådet for henholdsvis de neste to- og fireårsperiodene.
– Europarådstoppmøtet i Reykjavik i mai definerte nye og klare ambisjoner for Europarådets arbeid. Det er derfor særdeles viktig at våre regjeringer følger opp både eksisterende forpliktelser og nye ambisjoner med en økning i de finansielle bidragene, uttalte Schou i Strasbourg.
Gjennom rapporten om Europarådets prioriteringer for perioden 2024-2027 tok hun til orde for at det er på tide at organisasjonens budsjett styrkes. Spesielt den negative utviklingen i flere medlemsstater hvor demokratiske institusjoner svekkes tok hun til orde for at man må møte med styrket kraft. Samtidig understreket hun at respekten for at organisasjonen finansieres gjennom offentlige midler må stå sentralt når man ser på hvordan arbeidet organiseres. Effektivisering og prioritering ville være spesielt viktig i årene fremover. Forsamlingen vedtok Schous forslag til uttalelse til Europarådets ministerkomité med stort flertall. I løpet av høsten skal ministerkomiteen behandle Europarådets generalsekretærs forslag til prioriteringer og budsjett frem til 2027.
Flertall for krav om utestengelse fra OL