Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden
Ukrainas førstedame Olena Zelenska talte til forsamlingen via videolink.

Ukrainas førstedame Olena Zelenska talte til forsamlingen via videolink.

PACEs vårsesjon 2023

Konsekvenser av krigen i Ukraina og det forestående Europarådstoppmøte sto sentralt på PACEs agenda under våresesjonen i i Strasbourg 24.-28. april.

Høyt på agendaen under vårsesjonen var deportasjoner og tvangsforflytninger av ukrainske barn og sivile til Russland og okkuperte deler av Ukraina. Det var enstemmighet om å gjennomføre hastedebatten for å sende et tydelig budskap til Europarådets ministerkomité om at dette måtte tas opp under Europarådstoppmøtet i Reykjavik i midten av mai. «Det var hjerteskjærende å høre Olena Zelenskas tale til forsamlingen. De mange bildene av barn som har blitt bortført fra Ukraina til Russland gjorde et uutslettelig inntrykk. Det beveget oss alle.» uttalte delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) etter en gripende og engasjert debatt.

Linda Hofstad Helleland (H), Lisa Marie Ness Klungland (Sp), Lise Selnes (A) og delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) foran Europarådet.

Deler av Stortingets delegasjon i Strasbourg. Fra v. Linda Hofstad Helleland (H), Lisa Marie Ness Klungland (Sp), Lise Selnes (A) og delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) foran Europarådet.

April-sesjonen fant sted kun tre uker før Europarådets fjerde toppmøte som skal finne sted på Island 16.-17. mai. Det islandske formannskapet i ministerkomiteen var derfor representert både ved ministerkomiteens leder Islands utenriksminister Tordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir og Islands president Gudni Th. Johanneson. De talte begge til forsamlingen og svarte på spørsmål. De understreket at arbeidet med en slutterklæring for toppmøtet var godt underveis. Den ville ha fokus på Europarådets verdigrunnlag menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsipper, i tillegg til en egen del om den pågående krigen i Ukraina.

Viktig å implementere dommer fra menneskerettighetsdomstolen

Både gjennom debatter om den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) og nasjonale grunnlover, implementering av dommer avsagt av den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) og en egen debatt om veien frem til Reykjavik-toppmøtet ga forsamlingen et tydelig signal til ministerkomiteen om at viktigheten av implementering av dommer fra EMD måtte tas på enda større alvor og også være et tema for toppmøtet. Både Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) og Andreas Unneland (SV) deltok i debatten. Unneland hadde fokus på hvordan manglende implementering av dommer, som Kavala v. Tyrkia representerer, er å undergrave både EMD og konvensjonssystemets autoritet. Wetrhus pekte på at sivilt samfunn, advokatforeninger og nasjonale institusjoner for menneskerettigheters rolle i implementering av dommer må styrkes. 

Høring om utestengelse fra OL 2024

PACE har satt i gang et arbeid for å ta til orde for utestenging av russiske og belarusiske utøvere under de olympiske sommerlekene i Paris i 2024. Under sesjonen ble det gjennomført en høring med deltakelse fra franske, britiske og ukrainske myndigheter, i tillegg til to representanter fra utøverorganisasjoner. «IOC ignorerer det faktum at russisk idrett i all hovedsak er statsfinansiert. Det er tette bånd mellom idretten og det militære. Vi kan ikke akseptere at ukrainske utøvere som kjemper for sine liv skal måtte møte representanter for aggressoren på idrettsbanen.» sa Linda Hofstad Helleland (H) etter høringen.

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling var under delsesjonen 24.-28. april representert i Strasbourg ved delegasjonsleder Ingjerd Schou (H), nestleder Lise Christoffersen (A), Lisa Maria Ness Klungland (Sp), Morten Wold (FrP), Linda Hofstad Helleland (H), Lise Selnes (A), Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) og Andreas Unneland (SV).

Mer om sesjonen på PACEs nettsider.

Europarådet og parlamentarikerforsamlingen

Europarådet ble opprettet i 1949 og har 46 medlemsland. Europarådet har til formål å arbeide for å styrke menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter fra medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 306 medlemmer (og 306 varamedlemmer).

Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en vesentlig rolle i Europarådet ved å velge blant annet Europarådets generalsekretær og dommerne til den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Forsamlingen vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer, og overvåker hvordan medlemslandene respekterer sine medlemskapsforpliktelser.

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling

Sist oppdatert: 28.04.2023 15:52
: