Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 20

I uke 20 har Stortinget blant annet behandlet en rapport fra et utvalg som har utredet Stortingets kontrollfunksjon, vedtatt å ikke avgradere et dokument fra EOS-utvalget samt å videreføre noen midlertidige korona-tilpasninger i lover.

Illustrasjonsfoto: iStock.

Illustrasjonsfoto: iStock.

Ikke avgradering av dokument fra EOS-utvalget

Et forslag til lov om avgradering av dokument i forbindelse med Stortingets behandling av Dokument 7:2 (2020–2021) – Særskilt melding fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) om graderte opplysninger – ble ikke vedtatt.

Rapport fra utvalget til å utrede Stortingets kontrollfunksjon

Stortinget har behandlet innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om rapporten fra utvalget til å utrede Stortingets kontrollfunksjon.

Kapittel 6 – om Stortingets eksterne organer

Komiteen understreker i likhet med utvalget, at Stortingets eksterne organer skal være uavhengige i sin virksomhet. Komiteen registrerer at de eksterne organene har ulike mandat og arbeidsformer, ulik organisering og ulik tilknytning til Stortinget. Komiteen er enig med utvalget i at det prinsipielt bør være et styre eller et kollegialt organ, som bør være det øverste ansvarlige organet i alle de eksterne organene. De kollegiale organene bør oppnevnes av Stortinget i plenum på samme måte som Sivilombudsmannen for å sikre den nødvendige autoritet og legitimitet.

Stortinget har truffet følgende vedtak:

  • Stortinget ber presidentskapet om å følgja opp naudsynte lovendringar på bakgrunn av utvalet sine forslag og komiteen sine føringar i denne innstillinga.

Kapittel 8 – om Nav-ombud

Komiteen har vist til stortingsflertallets føringer i Innst. 254 S (2019-2020) for hvordan et Nav-ombud ønskes innrettet. Flertallet la der til grunn at Nav-ombudet skulle innrettes som en del av Sivilombudsmannen. Komiteen viser til at utvalget til å utrede Stortingets kontrollfunksjon mente at Nav-ombudet ikke burde legges til Sivilombudsmannen. Komiteen mener at det skal opprettes et eget, selvstendig Nav-ombud, og at ombudet bør kunne samlokaliseres med et av de øvrige ombudene.

Stortinget har truffet følgende vedtak:

  • Stortinget ber regjeringen snarest mulig å opprette et eget, selvstendig Nav-ombud og avklare en mulig samlokalisering med et av de andre ombudene for å dra nytte av felles faglige og administrative ressurser.

Kapittel 10 – om forslag til ny sivilombudslov

Loven viderefører hovedprinsippene i den gjeldende ordningen, men med enkelte materielle endringer.

  • Loven struktureres på en annen måte for å gjøre regelverket mer pedagogisk og tilgengelig og for å heve den lovtekniske kvaliteten.
  • Det innføres en kjønnsnøytral tittel til erstatning for sivilombudsmannen/ombudsmannen.
  • Gjeldende instruks for Sivilombudsmannen oppheves og bestemmelser flyttes til loven.
  • Bestemmelsene som spesifikt gjelder klagebehandlingen, samles i et eget kapittel.
  • Loven regulerer Sivilombudets tilgang på opplysninger, behandling av personopplysninger og sikkerhetslovens anvendelse.
  • Ombudet skal heretter oppnevnes av Stortinget med minst to tredjedels flertall og kan bare oppnevnes for fire år om gangen, uavhengig av stortingsperiodene. Ombudet kan bare gjenoppnevnes én gang.

Stortinget har truffet følgende vedtak:

  • Stortinget ber regjeringen fremme forslag om nødvendige endringer i annen lovgivning som følge av ny sivilombudslov.

Andre saker

Denne uken har Stortinget også vedtatt å videreføre noen midlertidige lover, blant annet midlertidige regler i plan- og bygningsloven, midlertidige endringer i helseberedskapsloven og endringer i utlendingsloven og midlertidig lov om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen.

Representantforslaget om å sikre at kvinner i et likekjønnet par kan få reell mulighet til selv å velge hvem av kvinnene i paret som skal gå gravid med parets barn fikk flertall.

En rekke andre representantforslag ble også behandlet, blant annet om stans i videre tilpasning til EUs energibyrå ACER, forbud mot gummigranulat og nei til elektrifisering av sokkelen med strøm fra land. Disse oppnådde imidlertid ikke flertall.

Sist oppdatert: 21.05.2021 11:22
: