Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Sverre Myrli (A), leder av den forberedende fullmaktskomité. Foto: Stortinget.

Sverre Myrli (A), leder av den forberedende fullmaktskomité. Foto: Stortinget.

Den forberedende fullmaktskomité

Den forberedende fullmaktskomité er ferdig med sin kontroll av gyldigheten av valgoppgjørene i alle valgdistriktene.

Grunnloven § 64 bestemmer at Stortinget skal bedømme lovligheten av fullmaktene til de nye representantene. Den forberedende fullmaktskomité har nå foretatt en foreløpig kontroll av gyldigheten av valgoppgjørene i alle valgdistriktene. Representantens fullmakter – og dermed valgresultatet – skal nå vurderes av den ordinære fullmaktskomité som velges når Stortinget trer sammen 1. oktober. Deretter skal Stortinget foreta den endelige godkjenningen 8. oktober.
 
– Jobben vår har vært å forberede godkjenning av valget for Stortinget. Vi har gått gjennom oppgjøret i de 19 valgdistriktene, og sjekket at alt har gått riktig for seg. Heldigvis har vi et veldig godt system for dette i Norge, så vi finner stort sett bare småplukk, sier Sverre Myrli (A), som leder den forberedende fullmaktskomité.
 
- Hvis komiteen finner forhold som kan ha hatt innflytelse på valgresultatet i et eller flere valgdistrikter, så kan det bli snakk om nyvalg. Det skjer heldigvis sjelden. Forrige gang var i 1981 i to valgdistrikter. Det er viktig at vi har gode mekanismer knyttet til dette, så vi er trygge på at valget er riktig gjennomført, sier han.
Sist oppdatert: 30.09.2021 16:58
: