Vedtak uke 24
I uke 24 fattet Stortinget blant annet vedtak i ny lov om etterretningstjenesten og midlertidige endringer i petroleumsskatteloven, drøftet en melding om norsk romvirksomhet og behandlet en rekke meldinger fra underliggende organer.
Etterretningstjenesteloven
Stortinget har vedtatt en ny lov om Etterretningstjenesten, som avløser etterretningstjenesteloven av 1998. Lovforslaget fra regjeringen fulgte opp Stortingets anmodningsvedtak fra februar 2017.
Et hovedformål for loven er å gi Etterretningstjenestens virksomhet en sikker rettslig forankring. Lovens kapittel 7 og 8 inneholder bestemmelser om tilrettelagt innhenting, og følger blant annet opp Lysne-II utvalgets rapport om digitalt grenseforsvar.
Lovvedtaket ble vedtatt av et samlet storting, med unntak av kapittel 7 og 8 hvor representantene fra Sosialistisk Venstreparti, Venstre, MDG og Rødt stemte mot vedtaket. Det ble videre enstemmig vedtatt at den nye loven skal evalueres fire år etter at den er trådt i kraft, samt at EOS-utvalget og Oslo tingrett skal tildeles tilstrekkelig ressurser for å løse sine oppgaver tilknyttet den vedtatte loven.
Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.
Midlertidige endringer i petroleumsskatteloven
Denne saken vil bli oppdatert, kortversjon er ikke skrevet enda. Følg saken ved å klikke på lenken.
Lovsaken er ferdigbehandlet.
Høytflyvende satellitter - jordnære formål. En strategi for norsk romvirksomhet
Stortinget har drøftet en melding fra regjeringen, «Høytflyvende satellitter - jordnære formål. En strategi for norsk romvirksomhet.»
Norsk romvirksomhet er viktig i lys av Norges særskilte stilling som en befolkningsmessig liten arktisk nasjon med et stort havområde med betydelige økonomiske og strategiske interesser. Tilgang til satellitter og informasjonen de henter, har betydning for Forsvaret, for samfunnssikkerhet og beredskap, for miljøovervåking og for kommersiell virksomhet.
Norges beliggenhet og vår historie med et sterkt statlig engasjement i forsvars- og romindustrien har gjort at vi har en romindustri av betydelig størrelse og med et stort vekstpotensial.
Stortinget vedtok å be regjeringen sørge for at Andøya Spaceport blir realisert så raskt som mulig. Stortinget vedtok videre å be regjeringen utrede behovet for et nasjonalt senter for rombasert virksomhet, og hva som eventuelt kan være en hensiktsmessig lokasjon for et slikt senter.
Meldinger og rapporter fra underliggende organer
- Riksrevisjonens årsrapport for 2019
- Melding for året 2019 fra Sivilombudsmannen
- Årsmelding fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) for 2019
- Melding for året 2019 fra Sivilombudsmannen om forebygging av tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff ved frihetsberøvelse
- Ombudsmannsnemnda for Forsvaret sin innberetning om virksomheten i tiden 1. januar - 31. desember 2019
Andre saker
Blant sakene Stortinget behandlet uke 24 finner vi også en rekke representantforslag, blant annet om å stramme inn karanteneordningen for politisk ledelse i departementene, etablering av beredskapslagring av matkorn og etablering av et nasjonalt cluster for utvikling og produksjon av vaksiner. Ingen av disse oppnådde flertall.
Under behandlingen av representantforslaget om å sikre fremdrift i prosjektet E39 Rogfast vedtok Stortinget å be regjeringen sørge for en rask fremdrift i prosjektet og at det i hovedsak videreføres basert på gjeldende vedtak i Stortinget.
Det ble også fattet vedtak under behandlingen av representantforslaget om nye virkemidler for bekjempelse av kriminalitet, her vedtok Stortinget å be regjeringen fremme nødvendige lovforslag for å sikre at relevant registerinformasjon deles mellom offentlige forvaltningsorgan for å avdekke og forhindre kriminalitet.