Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Hedret de falne

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen benyttet frigjøringsdagen 8. mai til å hedre dem som mistet livet i 2. verdenskrig. Også lederen i utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, minnet om hvor viktig det er å huske denne innsatsen.

Stortingspresidenten taler ved retterstedet. Foto: Stortinget.

Stortingspresidenten taler ved retterstedet. Foto: Stortinget.

– Vi feirer frihetens gjenkomst, etter fem års okkupasjon og krig. Vi feirer at Norge 8. mai 1945 kunne begynne arbeidet med å gjenreise demokratiet fra diktaturets åk, og å gjenoppta hverdager i fred etter krigens skygge og lidelse, sa Trøen i sin tale ved kranspåleggelsen på retterstedet på Akershus festning.

Vinteren 1945 ble 42 nordmenn henrettet på dette stedet av den tyske okkupasjonsmakten.

Les hele talen til Trøen her.

Mistet sitt fjerde barn

Anniken Huitfeldt trakk fram en av disse 42 som ble henrettet på Akershus festning. Asle Helland Grepp var 25 år da han ble fratatt livet. Og han var det fjerde barnet i familien som døde før morgen. Huitfeldt siterte fra Grepps avskjedsbrev til moren og sa:

– De som levde videre har fortalt oss et viktig budskap: Ta ansvar for et sterkt forsvar, og for å hindre oppbyggingen av motsetninger og hat. Ta ansvar for et sterkt internasjonalt samarbeid.

Les hele talen.

Hilste til Falstad

Stortingspresidenten hilste også til et digitalt arrangement på Falstadsenteret i Trøndelag der flere tusen nordmenn, russere og serbere ble holdt fanget under krigen, og nærmere 1000 ble henrettet av okkupasjonsmakten.

– Fysiske steder som Falstadsenteret er kraftfulle, ved at tidligere arenaer for lidelse og ondskap tas tilbake og brukes til å bygge en fremtid, med sterkere menneskerettigheter og god demokratisk beredskap, sa Trøen i sin videohilsen.

Du kan se hele hilsenen her.

Sist oppdatert: 10.05.2020 09:35
: