Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali til Stortinget

Årets mottaker av Nobels fredspris Abiy Ahmed Ali, statsminister i Etiopia, kommer til Stortinget onsdag 11. desember. Fredsprisvinneren skal møte stortingspresidenten og utenriks- og forsvarskomitéen.

Statsminister i Etiopia Abiy Ahmed Ali. Foto: © Finbarr O’Reilly for Nobels Fredssenter.

Statsminister i Etiopia Abiy Ahmed Ali. Foto: © Finbarr O’Reilly for Nobels Fredssenter.

– Jeg vil benytte anledningen til å utveksle erfaringer om demokratibygging, likestilling og barn og unges deltakelse i demokratiet. Demokratier ser ulike ut, og det er alltid interessant å drøfte disse temaene, sier stortingspresident Tone W. Trøen.

Stortingspresidenten vil ta imot Abiy på Løvebakken.

Møter også utenriks- og forsvarskomitéen

Etter møtet med stortingspresidenten skal fredsprisvinneren møte utenriks- og forsvarskomiteen. I september besøkte komitéen Etiopia. Møtet med statsminister Abiy vil gi anledning til å drøfte både den innenrikspolitiske og utenrikspolitiske utviklingen den siste tiden.

Det er lang tradisjon for at stortingspresidenten og utenriks- og forsvarskomitéen tar imot fredsprisvinneren på Stortinget.

Historikk

Vinneren av Nobels fredspris utnevnes årlig av den uavhengige Nobelkomitéen. Testamentet til Alfred Nobel ga Stortinget i oppgave å oppnevne komitéen. Vi vet ikke hvorfor Nobel ga Stortinget denne oppgaven, men en grunn kan ha vært Stortingets aktive innsats for fredssaken på slutten av 1800-tallet. Stortinget oppnevner altså Nobelkomitéen, men komitéen er helt uavhengig av Stortinget og andre norske myndigheter i sine avgjørelser.

Se også

Pressemelding
Stortingspresidentens tale ved Nobelbanketten (engelsk)

Sist oppdatert: 11.12.2019 08:59
: