Lederen for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt, snakker med to soldater fra Panserbataljonen i Brigade Nord under øvelsen Trident Juncture 2018. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret.

Lederen for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt, snakker med to soldater fra Panserbataljonen i Brigade Nord under øvelsen Trident Juncture 2018. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret.

Utenriks- og forsvarskomiteen besøker Trident Juncture

Den store NATO-øvelsen Trident Juncture er i gang. I uke 44 besøker utenriks- og forsvarskomiteen øvelsen i Trøndelag.

– Komiteen ser frem til møte troppene, og se i felt den største NATO-øvelsen på mange år i Norge. Øvelsen er viktig for å vise solidaritet i alliansen og øve på kollektivt forsvar, og gjøre NATO og Norge bedre i stand til å forsvare vårt samfunn. Den vil også være en øvelse på vårt totalforsvar og evnen til å ta imot allierte forsterkninger, sier leder av utenriks- og forsvarskomiteen (UFK), Anniken Huitfeldt (A). 

Får se øvelsen på nært hold

Hun og resten av utenriks- og forsvarskomiteen skal tirsdag 30. oktober se den store NATO-øvelsen på nært hold.

Største delen av øvelsen Trident Juncture foregår i perioden 25. oktober til 7. november, men det blir mye transport av personell og materiell både før og etter øvelsen. Øvelsen vil merkes mest i Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Hedmark.

Rundt 50 000 soldater, cirka 250 fly og 65 fartøyer vil delta på øvelsen. Alle NATOs medlemsland er med, i tillegg til Finland og Sverige.

Enormt logistikkarbeid

Utenriks- og forsvarskomiteen ankom Værnes om kvelden mandag 29. oktober. Dagen startet med avreise i helikopter fra Kjeller flyplass i Skedsmo kommune, med første stopp på Rena og camp Rødsmoen for en innføring i det enorme logistikkarbeidet som ligger bak den store øvelsen. Nærmere 5 500 tyske soldater er stasjonert i leiren, som er bygget kun for Trident Juncture 2018.

— Mye skal være på plass når 5 500 mennesker skal få dekket sine behov med mat og forpleining. Det er rett og slett inspirerende å se hvordan en så stor kapasitet bygges opp, sier Huitfeldt.

— De virket veldig godt fornøyde, og vi hørte mye skryt av for måten Norge nå gjør dette på, legger representant Liv Signe Navarsete (Sp) til.

Hun er spesielt fornøyd med at Forsvaret har handlet av lokale leverandører når over 50 000 allierte soldater fra mer enn 30 land har kommet til Norge for å bo og trene.

Etter omvisningen ble følget fløyet videre sammen med sjefen for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Petter Jansen, som underveis ga medlemmene en orientering om hvordan logistikken i Forsvaret nå utvikles for å kutte ned reaksjonstiden og øke beredskapen.

Utenriks- og forsvarskomiteen.


Sist oppdatert: 02.01.2019 08:35