Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden
Fra venstre: Martin Kolberg (A), Christian Tybring-Gjedde (FrP) og Michael Tetzschner (H). Foto: Stortinget

Fra venstre: Martin Kolberg (A), Christian Tybring-Gjedde (FrP) og Michael Tetzschner (H). Foto: Stortinget

Styrket forsvarssamarbeid ble drøftet på EU-konferanse

Arbeidet med å styrke EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk var blant temaene på den halvårlige parlamentariske EU-konferansen i Sofia 16.–17. februar 2018. 

CSDP-konferanse

Stortingsrepresentantene Michael Tetzschner (H), Christian Tybring-Gjedde (FrP) og Martin Kolberg (A) deltok på den halvårlige interparlamentariske konferansen om EUs utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk i Sofia 16.-17. februar. Bulgaria var vert i kraft av sitt EU-formannskap første halvår 2018.

Konferansen samlet medlemmer av utenriks- og forsvarskomiteene i EU-landene og Europaparlamentet. EUs kandidatland og europeiske NATO-land som ikke er EU-medlemmer, herunder Norge, deltok på vanlig måte som observatører. EUs høyrepresentant Federica Mogherini og Bulgarias utenriksminister Ekaterina Zaharieva var blant innlederne.

Styrket forsvarssamarbeid i EU

Høyrepresentant Federica Mogherini kom rett fra EUs halvårlige uformelle utenriksministermøte i Sofia. Hun la vekt på de gode resultatene som var gjort de siste månedene for å styrke EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk (CSDP). Hun hevdet at ved å samarbeide bedre om forsvarsanskaffelser ville EU-landene kunne få en gevinst på opp mot 30 % i sine forsvarsbudsjetter.

Det viktigste tiltaket var lanseringen i desember av det permanente strukturerte samarbeidet (PESCO) mellom 25 EU-medlemsland. Disse landene var blitt enige om 17 prosjekter som ville effektivisere forsvarsmateriellsamarbeidet. I tillegg kom to andre viktige tiltak: a) en årlig frivillig EU-gjennomgang av nasjonale forsvarsbudsjetter, og b) etableringen av det europeiske forsvarsfondet med felles investeringer og forskning. Mogherini sa at disse tiltakene, sammen med EUs koordinering med NATO, ville styrke europeisk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Hun la til at nasjonale parlamenter ville spille en viktig rolle i denne prosessen.

– Det er viktig for Norge at vi deltar i EU-sammenhenger som dette, sier delegasjonsleder Michael Tetzschner (H).

– EU og samarbeidende stater i Europa som deler et felles verdigrunnlag kan forsterke hverandres sikkerhet og økonomi gjennom koordinert samarbeid og felles posisjoner. Det er en prioritet å få Norge koblet på det gryende forsvarssamarbeidet i EU, hvor Norge er eneste land utenfor EU som deltar i det europeiske forsvarsfondet, med vekt på forskning. Hvis Norge blir stående utenfor det permanente strukturerte samarbeidet (PESCO) vil også vår forsvarsindustri bli stående utenfor, og PESCO fremhever sin utfyllende rolle til NATO, understreker Tetzschner.

– EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk er ikke et alternativ til NATO, og Norge kommer med sin nåværende politiske ledelse til å innfri sin del av Wales-toppmøtets forpliktelse knyttet til 2 % av BNP til forsvar i løpet av 2024, avslutter Tetzschner.

– Det er viktig at Europa finner sammen i forsvaret av våre felles demokratiske verdier, sier Christian Tybring-Gjedde (FrP). Dette inkluderer også et tett samarbeid med NATO på forsvarsområdet. Tybring-Gjedde er imidlertid uenig i EUs bestrebelser på samarbeid innen forsvarsindustrien. Han betviler de større landenes villighet til å dele verdifull forskning på området.

– Møtet viste at det er stor enighet blant europeiske politikere om de sikkerhets- og forsvarspolitiske utfordringene i Europa, uttaler Martin Kolberg (A). Det er lenge siden vi har sett en slik enighet, og det er positivt og viktig. Jeg er også glad for at Mogherini understreket det gode samarbeidet mellom EU og NATO, framholder Kolberg. Det bør være et mål for Norge å samarbeide så tett som mulig med EU i utviklingen av en sterk felles sikkerhets- og forsvarspolitikk, avslutter Kolberg.

Også andre tema ble drøftet, som situasjonen i Syria, Jerusalems status, utviklingen på Vest-Balkan, Nord-Korea og transatlantiske forbindelser. Det neste møtet i dette formatet holdes i Wien under Østerrikes formannskap høsten 2018.

Sist oppdatert: 19.02.2018 15:20
: