Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Mange politikere utsatt for trusler og uønsket atferd

Mange rikspolitikere er utsatt for trusler eller annen uønsket atferd. Det viser en undersøkelse Politihøgskolen har gjennomført blant stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer.

Fire av fem har hatt dårlige opplevelser.

– Rapporten er urovekkende. Det er bra at Politihøgskolen kartlegger dette problemet, sier stortingspresident Olemic Thommessen (H).

Les hele rapporten fra Politihøgskolen

Fire av fem

Forskerne Tore Bjørgo og Emilie Silkoset ved Politihøgskolen har gjennomført undersøkelsen på oppdrag fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Samtlige stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer mottok spørreskjemaet våren 2017. Av de drøye 40 prosent som svarte, har fire av fem hatt minst én ubehagelig opplevelse som de knytter til sin rolle som rikspolitiker.

40 prosent av dem som har svart, oppgir å ha blitt truet med å skade dem selv eller noen av deres nærmeste. Hver åttende er blitt eller forsøkt fysisk angrepet.

– Sjikane uakseptabelt

– Politikere må dessverre regne med ubehageligheter på offentlige steder, for eksempel utesteder. Og selvsagt må vi kunne stå i den offentlige debatten. Men sjikane og trusler skal ingen finne seg i. Slike forhold bør bli rapportert til politiet. Så avgjør de om det er så alvorlig at det bør følges opp, sier Thommessen.

Vanligst er det likevel å motta uønskede eller plagsomme brev, e-poster eller meldinger på sosiale medier.

Sosiale medier

– Vi ser tydelig at internett har flyttet noen grenser for hvordan man tillater seg å oppføre seg overfor andre mennesker, påpeker Thommessen.

Det er andre gang en slik undersøkelse er gjennomført. Den mest synlige forskjellen fra den forrige undersøkelsen våren 2013 er at flere har fått aggressive henvendelser via sosiale medier.

Vurderer å slutte

Så mange som en av ti har svart at de vurderer å gi seg som politiker.

– Det er alvorlig. Vi risikerer både å miste dyktige politikere og at færre søker seg inn i politikken, sier stortingspresidenten.

Sist oppdatert: 17.01.2018 13:18
: